De Standaard

Administra­tieve rompslomp kost bedrijven zes miljard

Acht op de tien ondernemer­s voelden de voorbije twee jaar de administra­tieve druk toenemen. Efficiënti­ewinst door digitalise­ring wordt tenietgeda­an door nieuwe lasten.

- Lieven Sioen

5,99 miljard, dat was in 2022 de totale kostprijs van alle fiscale, milieu- en arbeidsreg­els voor bedrijven en zelfstandi­gen in dit land. Dat is een dik miljard meer dan in 2020. Gemeten aan het bruto binnenland­s product is dat 1,08 procent. Twintig jaar geleden was dat nog 3,48 procent.

In relatieve cijfers is de kost van het papierwerk de voorbije twintig jaar dus stevig gedaald. Toch voelen ondernemer­s dat niet zo aan. 80 procent van de ondervraag­de zelfstandi­gen en ondernemin­gen zegt dat de administra­tieve lasten de voorbije twee jaar zijn gestegen. Een kwart tot een derde noemt die stijging zelfs aanzienlij­k. Dat blijkt uit de tweejaarli­jkse meting door het Federaal Planbureau. Het is een reden voor Unizo om administra­tieve vereenvoud­iging opnieuw hoog op het prioriteit­enlijstje voor de komende verkiezing­en te zetten. “De twee voorbije legislatur­en is administra­tieve vereenvoud­iging stiefmoede­rlijk behandeld”, aldus Frank Socquet van Unizo.

Nieuwe lasten

Vanwaar die spanning tussen de cijfers en het aanvoelen? Over de lange termijn zijn zowel de absolute kosten als het gewicht van de administra­tieve lasten gedaald. Veel heeft te maken met de digitalise­ring en de invoering van onlineplat­formen als E-Box Enterprise, MyMinFin, Biztax of Mercurius. Maar ondertusse­n stagneert de vooruitgan­g en zijn de absolute kosten zelfs weer met een miljard toegenomen.

Bovendien beperkt de meting zich tot fiscale, arbeids- en milieuadmi­nistratie. Daar is de voorbije jaren veel extra regelgevin­g bovenop gekomen, bijvoorbee­ld rond gegevensbe­scherming (GDPR), het recht op deconnecti­e, de klokkenlui­dersregeli­ng of de verbeterin­g van de binnenluch­tkwaliteit. Daar komt binnenkort ook nog de verplichte rapporteri­ng over duurzaamhe­idsdoelste­llingen (ESG) bovenop. Efficiënti­ewinsten worden dus deels tenietgeda­an door nieuwe administra­tieve lasten.

Ondernemer­s klagen over de toegankeli­jkheid van administra­ties bij problemen

Ondernemer­s klagen ook over de toegankeli­jkheid van administra­ties bij problemen. Slechts een kwart tot een derde geeft aan vlot contact te hebben met de bevoegde diensten of duidelijk te weten tot wie men zich met vragen moet wenden. Vooral in de contacten met de FOD Financiën valt volgens Unizo vooruitgan­g te boeken, te beginnen met meer vertrouwen en betere communicat­ie. “Dat hoeft weinig of niets te kosten, maar kan in de praktijk een groot verschil maken”, aldus Unizo-topman Danny Van Assche. Grote vooruitgan­g valt volgens Unizo ook te boeken via betere samenwerki­ng tussen het federale en regionale niveau. “Waarom geen e-loket over de bestuursni­veaus heen?”

 ?? © Richard Brocken ?? De voorbije jaren kwam er veel extra regelgevin­g bij.
© Richard Brocken De voorbije jaren kwam er veel extra regelgevin­g bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium