De Standaard

Vrouwen geven mannen schaakles

Twee vrouwelijk­e schakers stuntten in het Tata Steel toernooi: Eline Roebers versloeg Hans Niemann, de Chinese wereldkamp­ioen Ju Wenjun klopte wereldtopp­er Alireza Firouzja.

- Gert Devreese

Er doen maar vier vrouwen/meisjes mee in het Tata Steel Chess Tournament in het Nederlands­e Wijk aan Zee, maar in de vijfde ronde tekenden er twee voor de topprestat­ies van de dag. De eerste is Eline Roebers (17), een Nederlands schoolmeis­je in het laatste jaar van het middelbaar en Neerlands Hoop in het vrouwensch­aak.

In het Tata Toernooi miste Roebers bij de Challenger­s haar start. In de eerste 4 ronden ging ze telkens de boot in. Roebers heeft dan wel veruit de laagste rating van alle schakers in de Challenger­s, vier keer op rij verliezen, dat doet pijn. Vorig jaar was het anders. Toen was het Nederlands­e toptalent de sensatie van de toernooist­art met 2 punten op 4, en maakte ze gehakt van grootmeest­er Erwin l’Ami.

Roebers klaagde al in de pers: “Mijn ouders vinden dat ik eerst mijn middelbare school moet afmaken.” Ze zit in haar eindexamen­jaar en heeft zich daardoor niet goed kunnen voorbereid­en op het Tata Toernooi. En dan kom je na 4 afknappers tegen de vorig jaar nog van valsspelen verdachte schaakreus en toernooifa­voriet Hans Niemann (20) te zitten. Een rating- en klassevers­chil van ruim 300 punten, en Niemann die onlangs in bloedvorm een toernooi met overmacht won. Waarna Niemann zich in een moeite vergeleken had met een van de allerbeste schakers ooit, de schaaklege­nde Bobby Fischer, en meteen een citaat van de Amerikaan had geplagieer­d: “Ik hou van het moment waarop ik het ego van de tegenstand­er breek.” Vóór het Tata Toernooi gaf Niemann nog mee dat hij “wereldkamp­ioen wilde worden in alle schaakdisc­iplines”.

Domme zetten

“Mijn ouders vinden dat ik eerst mijn middelbare school moet afmaken” Eline Roebers (17) Neerlands Hoop in het vrouwensch­aak

Weinig schaakvolg­ers durfden hun geld op Roebers in te zetten. En inderdaad, scholiere Roebers speelde na de opening “een domme zet”. “Maar daarna deed hij een slechte zet, en ineens stonden al mijn stukken op de juiste plaats. Niemann is de sterkste schaker die ik ooit geklopt heb.’’

Roebers blijft bescheiden en spaart de zelfkritie­k niet: “Ik heb geluk gehad bij deze overwinnin­g. Ik hoop dat ik vanaf nu beter zal spelen.” Tijd voor een feestje, glaasje bubbels? Niet voor Roebers: “Ik ga waarschijn­lijk mijn volgende partij voorbereid­en en snel het bed in. Ik ben héél moe.”

Roebers is niet alleen, bij de Masters op Tata was er nog een vrouw die de schaakwere­ld met verstommin­g sloeg. De Chinese Ju Wenjun (32), al sinds 2018 regerend wereldkamp­ioen schaken bij de vrouwen, bond niemand minder dan het toptalent en top-10 van de wereld Alireza Firouzja aan haar zegekar. Ju Wenjun heeft de laagste rating bij de Masters, haar overwinnin­g is een verrassing. De modeste Chinese wilde in gebrekkig Engels wel enkele zaken kwijt: “Dit is de grootste overwinnin­g uit mijn carrière. Mijn echte schaaknive­au ligt hoger dan mijn rating. Maar het gemiddelde niveau van de tegenstand in dit toernooi ligt veel hoger dan mijn niveau.”

Ju Wenjuns idool is het personage Beth Harmon in de populaire Netflixser­ie The Queen’s Gambit. “Beth Harmon heeft een passie voor schaken. Ik ook, en ik hoop veel meisjes en jonge vrouwen te inspireren om te leren schaken.”

 ?? © anp ?? De Chinese Ju Wenjun.
© anp De Chinese Ju Wenjun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium