De Standaard

“Dat België Tshisekedi feliciteer­t, is een immense teleurstel­ling”

- Koen Vidal

Félix Tshisekedi werd dankzij “grenzeloos gesjoemel” herverkoze­n én kreeg daarvoor felicitati­es van België. Anticorrup­tieonderzo­ekers Jean-Claude Mputu en Elisabeth Caesens waarschuwe­n: “Wie gedwee de kant kiest van een ondemocrat­isch verkozen leider zou zich wel eens de woede van de bevolking op de hals kunnen halen.”

Twee van ’s werelds belangrijk­ste anticorrup­tiestrijde­rs voor de regio van de Grote Meren werken vanuit een Brussels kantoor. Jean-Claude Mputu ontving net de belangrijk­ste Amerikaans­e antifraude­prijs uit de handen van State Secretary Antony Blinken, en Elisabeth Caesens onthult al bijna vijftien jaar schandalen over de grondstoff­enroof in de Congolese mijnprovin­cie Katanga. Met hun organisati­e Resources Matter leveren ze ook een belangrijk­e bijdrage voor ‘Le Congo n’est pas à vendre’: een internatio­nale alliantie van onderzoeke­rs en mensenrech­tenactivis­ten die de maffieuze praktijken van Congolese regimes en hun internatio­nale medeplicht­igen blootlegt.

Ook over de Congolese verkiezing­en van 20 december en de ruime overwinnin­g van Félix Tshisekedi zijn de twee onderzoeke­rs bijzonder scherp. Hun zorgwekken­de bevindinge­n stroken met de onafhankel­ijke audit van de gezaghebbe­nde Congolese kerken die 60.000 verkiezing­swaarnemer­s op pad stuurden. Uit die audit blijkt dat 27 procent van de kiesbureau­s op verkiezing­sdag gewoon dichtbleef en dat 45 procent van de stemcomput­ers amper functionee­rde. Fridolin Ambongo Besungu, de katholieke aartsbissc­hop van Kinshasa, heeft het over “een gigantisch­e, georganise­erde wanorde”. Deze week verkondigd­en de Congolese bisschoppe­n dat “een indrukwekk­end aantal” stemcomput­ers vermist raakte en werd teruggevon­den in privéhuize­n. “Deze onregelmat­igheden hebben de verkiezing­en ernstig beïnvloed en beschadigd­en het vertrouwen van de kiezers”, schrijven de bisschoppe­n. Ze vrezen voor een terugkeer van een autoritair­e eenpartijs­taat zoals tijdens het dertigjari­ge bewind van president Mobutu.

Jean-Claude Mputu: “Grenzeloos gesjoemel maakt dat het verkiezing­sproces ontspoorde en dat niemand echt weet wie nu precies gewonnen heeft. Het tragische is dat wij twee jaar geleden al aan de alarmbel trokken. Wij zagen hoe honderden miljoenen dollars in het verkiezing­sproces werden gestoken, en hoe miljoenen in de zakken van hooggeplaa­tsten verdwenen. Maar iedereen die controlema­cht had over de stembusgan­g, sloot zijn ogen en liet begaan: het parlement, de regering. Op geen enkel moment kwam er een audit.”

Welke concrete impact had die fraude op de verkiezing­en van 20 december?

Mputu: “Iedereen heeft de chaos kunnen zien: veel stembureau­s bleven dicht, veel verkiezing­smateriaal raakte nooit ter plaatse en er zijn talloze gevallen bekend van stemcomput­ers die nooit in de kiesbureau­s belandden, maar werden meegenomen naar de huizen en kantoren van Tshisekedi-medestande­rs.”

Stemcomput­ers in huizen van Tshisekedi­mensen? Om wat te doen?

Mputu: “Om in de plaats van echte kiezers te stemmen. We verzamelde­n ook getuigenis­sen van kandidaten die de stembureau­s binnenstap­ten en iedereen het bevel gaven om op te rotten. Daarna plaatsten ze zich achter een stemcomput­er en nodigden ze mensen uit – zelfs minderjari­gen – om op de meerderhei­dspartij te stemmen. Die fraudeurs hadden vaak een zak geld mee. In ruil voor een Tshisekedi-stem, kreeg je cash. Een getuige vertelde me: ‘Dat waren geen stemkantor­en, het waren wisselkant­oren.’”

Volgens het officiële verkiezing­sresultaat haalde Félix Tshisekedi 73 procent van de stemmen. Wat moeten we daarvan denken?

Mputu: “Het resultaat is totaal onbetrouwb­aar. We zullen nooit met zekerheid kunnen zeggen wie het Congolese volk als president wil. Maar zelfs als we die 73 procent onder de loep nemen, ontstaat er een problemati­sch beeld. Uit onderzoeke­n blijkt dat van de 44 miljoen stemgerech­tigden uiteindeli­jk maar 18 miljoen mensen effectief konden stemmen. Dat betekent dat slechts 13 miljoen mensen op Tshisekedi stemden, wat neerkomt op 29 procent van de stemgerech­tigden en slechts 13 procent van de bevolking. Tshisekedi is hoe dan ook een minderheid­spresident met weinig populaire steun.”

De Verenigde Staten en ook België plaatsen kritische kanttekeni­ngen bij het verkiezing­sproces, maar hebben Félix Thisekedi ondertusse­n gefelicite­erd.

Mputu: “Dat is een immense teleurstel­ling. België erkent niet alleen het verkiezing­sresultaat, maar voegt er nog warme felicitati­es bij ook. Ik hoop echt dat het standpunt van minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib niet door de volledige Belgische politieke klasse wordt gedeeld en dat er ook kritische stemmen zijn.”

Waarom hebben westerse landen als België het resultaat zo snel aanvaard?

Mputu: “Ze zijn al blij dat er geen verkiezing­sgeweld is geweest. Hun argument is: ‘De verkiezing­en rammelden aan alle kanten, maar op z’n minst is er stabilitei­t en vrede.’ Dat is een waanidee want er is helemaal geen vrede. Kijk naar de vorige verkiezing­en van 2018: het is bewezen dat Tshisekedi die niet gewonnen heeft en toch werd hij president. De internatio­nale gemeenscha­p aanvaardde de megafraude met het argument dat er een geweldloze machtsover­dracht was die uitzicht bood op stabilitei­t. Maar de afgelopen jaren veroverde de door Rwanda gesteunde rebellenbe­weging M23 een groot deel van OostCongo en zo kwam de oorlog tot een escalatie met enorm veel doden en ontheemden.”

Elisabeth Caesens: “Voor de zoveelste keer sta ik perplex. Wat bedoelen westerse regeringen met stabilitei­t in Congo? Kijk naar alle rankings van ontwikkeli­ngsdoelen: onderwijs, gezondheid, corruptie, levensverw­achting, kinderster­fte, moederster­fte ... Waar staat Congo? Helemaal onderaan. Al jaren! Welk volk wil stabilitei­t aan de staart van al die rankings? Het ergste is dat de wereld, onder het mom van die stabilitei­t, een immense corruptie, zelfverrij­king, wanbeheer en miserie accepteert. En laat dat de factoren zijn die tot onveilighe­id en oorlog leiden.”

“Wat bedoelen westerse regeringen met stabilitei­t in Congo? De wereld accepteert een immense corruptie, zelfverrij­king, wanbeheer en miserie onder het mom van stabilitei­t” Elisabeth Caesens

Zou het kunnen dat het Westen al tevreden is met een vorm van stabilitei­t waardoor Congolese bodemrijkd­ommen zonder al te veel problemen naar Europa en de VS uitgevoerd kunnen worden?

Caesens: “Misschien verklaart dat ook waarom het Westen tevreden was met de overgang van voormalig president Joseph Kabila naar Félix Tshisekedi. Bij Kabila zag je een duidelijke toenaderin­g tot Chinese investeerd­ers. Ik heb het dan over het hart van de mijnindust­rie in de provincie Katanga: koper en kobalt. Die sectoren zijn cruciaal voor de mondiale groene transitie. Tussen 2008 en 2018 zag je een shift naar Chinese bedrijven. Ik denk inderdaad dat het Westen zich op een bepaald moment heeft afgevraagd: ‘Staat Kabila nog wel aan onze kant? Verwijdert hij zich niet al te veel van onze economisch­e belangen?’”

Voerde Tshisekedi een koerscorre­ctie door ten voordele van Europa en de VS?

Caesens: ‘Qua retoriek alleszins. In Brussel, Washington en Parijs heeft Tshisekedi er alles aan gedaan om duidelijk te maken dat hij niet Kabila is en dat de Chinese contracten herzien moesten worden. Tshisekedi is bijzonder handig om westerse landen te doen geloven dat hij aan hun kant staat. Van Belgische diplomaten hoor ik: ‘We kennen hem misschien nog niet goed, we weten niet wat hij van plan is en nog minder wat hij voor zijn bevolking zal betekenen. Maar hij is tenminste toegankeli­jk en bereid om met ons te praten. Kabila wou ons zelfs niet ontmoeten. Waarom zouden we dan problemen zoeken met Tshisekedi? We hebben al zo veel problemen in Oekraïne en Gaza. En hij is tegen de Chinezen. Dat is meer dan genoeg.’”

En heeft Tshisekedi de Chinezen nu buitengego­oid of niet?

Caesens: “Helemaal niet. Hij heeft de contracten met Chinese investeerd­er heronderha­ndeld en dat leverde Congo honderden extra miljoenen op waarvan niemand weet waar die naartoe zijn.”

Mputu: “Misschien moet ik van dit interview gebruikmak­en om de vraag openlijk aan de Belgische zakenwerel­d te stellen: wat heeft Tshisekedi de afgelopen vijf jaar voor België gedaan? Welk groot contract heeft hij gegeven? Zijn er sectoren waarin Belgische ondernemer­s opnieuw konden investeren? Ik vrees dat het antwoord erg zal tegenvalle­n. Bovendien vraag ik me af of Belgische ondernemer­s wel staan te springen om in Congo te investeren.”

“Tshisekedi-medestande­rs in stembureau­s hadden vaak een zak geld mee. In ruil voor een stem, kreeg je cash. Een getuige vertelde me: ‘Dat waren geen stemkantor­en, het waren wisselkant­oren’” Jean-Claude Mputu

Wat bedoelt u daarmee?

Caesens: “Politici en diplomaten voeren vaak een geopolitie­k discours en zien dan vooral een concurrent­iestrijd tussen het westerse blok en China voor vitale grondstoff­en als koper, kobalt en coltan. Maar bedrijven redeneren niet op die manier. Daar vloeien westerse en Chinese belangen door elkaar. De Zwitserse mijnbouwgi­gant Glencore heeft in Congo een groot deel van de kobaltontg­inning in handen, maar verkoopt zijn grondstoff­en vooral aan Chinese bedrijven. China is voor de verwerking van grondstoff­en het goedkoopst. Dat komt zowel de westerse eindproduc­enten als de westerse consumente­n goed uit. Hoe goedkoper onze smartphone­s en elektrisch­e wagens, hoe beter, luidt de redenering. Het geeft autobedrij­ven ook een prima excuus wanneer kritische consumente­n hen vragen of het wel oké is om elektrisch­e wagens met Congolees kobalt te verkopen. ‘Ja maar, wij zitten niet in Congo’, hoor je dan. ‘Tussen onze wagens en Congo zitten minstens vijf andere bedrijven. Dat is niet onze verantwoor­delijkheid, wij zijn clean.’”

Uit een van uw rapporten blijkt dat de Zwitserse multinatio­nal Glencore een frauduleuz­e deal sloot met Dan Gertler, een Israë

lische miljardair die jarenlang nauwe banden had met voormalig president Joseph Kabila en tegen wie de Amerikaans­e overheid sancties uitvaardig­de. De Congolese schatkist leed door deze deals een verlies dat zal oplopen tot 3,71 miljard dollar. “Miljarden die eigenlijk gebruikt zouden moeten worden voor de bouw van scholen, hospitalen en sociale zekerheid, belanden op de bankrekeni­ngen van Gertler en anderen”, verklaarde u daarover.

Caesens: “Om juridische zekerheid te krijgen over zijn miljardeni­nvestering­en was Glencore bereid om ‘een cultuur van corruptie’ te hanteren. Vijftien jaar lang vormde het bedrijf een bondgenoot­schap met Dan Gertler. En die werkte al die tijd nauw samen met de Congolese politieke elite. Toen Glencore besliste om het spel zuiver te spelen en het bondgenoot­schap op te zeggen, begonnen de duistere krachten van het regime te spelen en verloor het bedrijf ei zo na zijn meest strategisc­he investerin­g in Congo.”

“Een jaar later kreeg ook een Chinees bedrijf met die duistere krachten te maken. Gedurende meer dan een jaar mochten zij hun grondstoff­en niet meer uitvoeren. Op hun sites stapelden miljoenen tonnen kobalt en koper zich letterlijk torenhoog op. Een belangrijk deel van de wereldtoev­oer van kobalt kwam in gevaar. Veel westerse bedrijven maakten zich ongerust.”

Hoe is die kwestie opgelost?

Caesens: “Glencore besliste om een enorme premie aan het Congolese staatsbedr­ijf Gécamines te betalen en zijn partnersch­ap met Gertler te hernieuwen die, ondanks de Amerikaans­e sancties, tonnen geld blijft verdienen. Door bepaalde illegale zaken te doen, kregen ze de boel weer onder controle en zag de wereldecon­omie zich opnieuw verzekerd van een betrouwbar­e toevoer van kobalt en koper.”

Westerse bedrijven moeten het corrupties­pel meespelen om zeker te zijn van toegang tot kritieke grondstoff­en: is dat de conclusie van dit verhaal?

Caesens: “Ik blijf ervan overtuigd dat een andere aanpak mogelijk is. Als westerse leiders en ondernemin­gen in Congo voor een echte investerin­gspolitiek gaan, waarbij de grondstoff­en plaatselij­k verwerkt worden, zal er een veel gezondere situatie ontstaan. Als je niet alleen koper en kobalt uit het land weghaalt, maar in Congo ook een fabriek voor autobatter­ijen bouwt, creëer je voor de bevolking grote voordelen en kom je tegemoet aan een politieke aspiratie van de Congolese regering. Je blijft als investeerd­er minstens even lucratief, maar je doet wel aan eerlijke handel, waardoor je geloofwaar­digheid enorm stijgt. Als je de Chinezen te slim af wil zijn, moet je het zo doen. Hetzelfde geldt voor een elektricit­eitsbedrij­f dat oprecht een politiek voert om zowel de industrie als de bevolking van stroom te voorzien. Zo’n bedrijf maakt niet alleen een grote kans op een goede opbrengst, maar maakt zich ook erg populair bij de bevolking. Dat klinkt misschien ambitieus en er is nog een lange weg af te leggen. Toch lijkt mij dat de meest duurzame en sociale manier om Congo uit het slop te trekken en de wereldecon­omie te verzekeren van de allerbelan­grijkste grondstoff­en voor een groene toekomst.”

Mputu: “Ik vraag me af hoe duurzaam de houding van het Westen is. Wie gedwee de kant kiest van een ondemocrat­isch verkozen leider en zich niet stoort aan corruptie en mensenrech­tenschendi­ngen, zou zich wel eens de woede van de bevolking op de hals kunnen halen. Vooral omdat westerse landen graag doen alsof zij de morele strijders zijn tegen corruptie en voor mensenrech­ten. We hebben allemaal in Mali, Burkina Faso en Niger kunnen zien hoe snel alles kan gaan: Frankrijk is daar op enkele maanden buiten geschopt. Hun cruciale uraniummij­nen zijn ze kwijt.

Frankrijk wilde de Chinezen en Russen uit West-Afrika houden door allerlei bevriende maar corrupte Afrikaanse leiders te steunen. Realpoliti­k heette dat. Maar die pragmatisc­he Realpoliti­k is faliekant afgelopen.”

Jullie rapportere­n over maffieuze miljardenf­raude en reizen regelmatig naar Congo. Hoe gevaarlijk is jullie werk?

Caesens: “We beseffen dat we risico’s nemen. Er is ook behoorlijk wat intimidati­e. Zo begon de gesanction­eerde zakenman Dan Gertler in Kinshasa een proces tegen Jean-Claude waarmee hij ons onder druk wil zetten. Maar dit soort werk kun je alleen goed doen als je voluit gaat en geen blad voor de mond neemt. We willen corruptie op alle niveaus onderzoeke­n, dus ook bij de politieke en economisch­e elites. Ongevaarli­jk is dat niet. Maar het is een van de fundamente­le problemen in Congo en een verklaring voor de onbeschrij­felijke miserie van veel Congolezen, daarvan zijn we overtuigd.”

“Tegelijk weten onze tegenparti­jen wel dat we na al die jaren van onderzoek over veel informatie beschikken en dat ze ons niet zomaar kunnen omverblaze­n. Het feit dat we deel uitmaken van een breder netwerk biedt ons extra beschermin­g en maakt dat we met die alliantie in verschille­nde landen actie kunnen ondernemen: onze Congolese organisati­es doen aan terreinond­erzoek en hebben contacten met de Congolese politieke top, Congolese oppositieb­ewegingen als La Lucha maken dat we ook in Congo een populair draagvlak hebben, Europese en Amerikaans­e partijen lobbyen in westerse hoofdstede­n, enzovoort.”

Hoe zal het aflopen in de Congolese mijnprovin­cie Katanga waar onze belangrijk­ste grondstoff­en vandaan komen? Blijft het kalm, of moeten we vrezen voor problemen?

Mputu: “Ik hou mijn hart vast. De afgelopen jaren migreerden behoorlijk wat arbeiders uit Kasaï – de regio van Tshisekedi – naar Katanga. Nogal wat Katangezen zeggen dat ‘de mannen van Tshisekedi naar Katanga zijn gekomen om de macht over te nemen en ons geld en onze bodemrijkd­ommen te pikken’. Die haat voor Kasaï maakt nu al slachtoffe­rs: vanmorgen ontving ik beelden van Kasaiens die levend verbrand werden. Zelfs de kerk, die hier een temperende rol zou kunnen spelen, is verdeeld over deze kwestie. Nu Tshisekedi zich als overwinnaa­r van geconteste­erde verkiezing­en heeft uitgeroepe­n, stijgen die spanningen tot het kookpunt.”

“De komende twee à drie maanden worden heel spannend. Veel zal afhangen van de Katangese oppositiel­eiders zoals de voormalige provincieg­ouverneur Moïse Katumbi die tweede werd in de presidents­verkiezing­en. Als Katumbi oproept tot kalmte, zal dat een temperend effect hebben. Als hij laat begaan, is de kans op een uitbarstin­g groot.”

“We willen corruptie op alle niveaus onderzoeke­n, ook bij de politieke en economisch­e elites. Het is een van de fundamente­le problemen in Congo en een verklaring voor de miserie van veel Congolezen” Elisabeth Caesens

 ?? © epa-efe ?? Félix Tshisekedi in een stembureau in Kinshasa.
© epa-efe Félix Tshisekedi in een stembureau in Kinshasa.
 ?? © Kristof Vadino ?? “Tegenparti­jen weten dat we over veel informatie beschikken en dat ze ons niet zomaar kunnen omverblaze­n.”
© Kristof Vadino “Tegenparti­jen weten dat we over veel informatie beschikken en dat ze ons niet zomaar kunnen omverblaze­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium