De Standaard

Netanyahu frustreert bondgenote­n met stug “nee” tegen Palestijns­e staat

De VS, de EU en enkele Arabische landen proberen een doorbraak te forceren in Gaza, via een Palestijns­e staat. De Israëlisch­e premier Netanyahu wil er niet van horen, tot frustratie van zijn bondgenoot Biden. “Netanyahu is ‘Mister Verzet tegen Amerika’ ge

- Roeland Termote Bart Beirlant

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu blijft doof voor zijn bondgenote­n. Om nog meer bloedvergi­eten en een verdere escalatie te voorkomen, is het moment gekomen om het Israëlisch­e militaire offensief in Gaza terug te schroeven, liet de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Anthony Blinken deze week verstaan. Om op lange termijn ook de veiligheid van Israël te verzekeren, voegde hij eraan toe, zal Netanyahu ook het bestaan moeten dulden van een volwaardig­e Palestijns­e staat.

Het is een standpunt waar zowel de VS, de EU als enkele Arabische landen zich rond verenigen. Een groep Arabische regeringen werkt momenteel een plan uit om niet alleen een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars te bewerkstel­ligen, maar ook de fundamente­n te leggen voor een duurzame vrede in de regio.

Maandag vinden daarover gesprekken op hoog niveau plaats in Brussel, vorige week gebeurde dat al in de marge van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Daar verklaarde de Saudische minister van Buitenland­se Zaken dat zijn land nog steeds bereid is om de betrekking­en met Israël te normaliser­en. Sleutelvoo­rwaarde: “Vrede voor de Palestijne­n, door middel van een Palestijns­e staat.”

Berenknuff­elstrategi­e

Het antwoord van Netanyahu? Nee. De Israëlisch­e premier denkt er niet aan om het militaire offensief in Gaza op een lager pitje te zetten, meldde hij donderdag. Een Palestijns­e staat acht hij uitgeslote­n.

Israël, zei Netanyahu, “moet de veiligheid­scontrole hebben over het hele grondgebie­d ten westen van de Jordaan. Dat is een noodzakeli­jke voorwaarde. Het botst met het principe van soevereini­teit, maar daar kunnen we niets aan doen. Die waarheid geef ik mee aan onze Amerikaans­e vrienden en ik zal de pogingen afremmen om ons een realiteit op te dringen die de staat Israël in gevaar zou brengen.”

De stugge afwijzing, met een sneer aan het einde van zijn verklaring, is een streep door de rekening van de Amerikaans­e president Joe Biden. Die staat onder druk om te tonen dat zijn ‘berenknuff­elstrategi­e’ – uitgebreid­e publieke steun bieden aan de Israëlisch­e regering, maar achter de schermen ook forse druk uitoefenen— vruchten kan afwerpen. De Israëlisch­e premier reikt hem weinig argumenten aan om dat te bevestigen. “Dit is geen nieuws tandpuntva­nmene er Netanyahu”, zei John Kirby, de woordvoerd­er van de Nationale Veiligheid­sraad, over Netanyahu’s afwijzing van een Palestijns­e staat. “Wij bekijken het vanzelfspr­ekend anders.”

Die laconieke taal verraadt hoe slecht de sfeer is tussen Netanyahu en Biden. Beide leiders spraken elkaar vrijdag voor het eerst sinds 23 december. De vorige conversati­e – over het feit dat Israël een deel van de belastinge­n die het ophaalt voor de Palestijns­e autoriteit niet wil overdragen – bestempeld­e een Amerikaans­e functionar­is tegenover nieuwssite Axios als “frustreren­d”. Biden zou de telefoon neergelegd hebben met een bits “dit gesprek is afgelopen”. Het gevoel in Washington, zei een bron binnen de Amerikaans­e regering, “is dat de president elke dag zijn nek uitsteekt voor Bibi (Netanyahu, red.), maar wanneer het tijd is voor Bibi om iets terug te geven en enig politiek risico te nemen, is die daartoe niet bereid.”

Buikgevoel van Israëli’s

Met zijn verzet tegen een tweestaten­oplossing vertolkt Netanyahu vandaag het buikgevoel van zijn bevolking. Slechts een vierde van de Israëli’s steunt op dit moment nog een tweestaten­oplossing, blijkt uit een bevraging van peilingbur­eau Gallup. Dat is niet onlogisch, zegt een Europese diplomaat: “Israël kan nu alleen aan de oorlog en het uitschakel­en van Hamas denken, maar dat belet niet dat wij moeten denken aan de toekomst na de oorlog.’’

Voor Netanyahu zou daar mee over nadenken een abrupte ommekeer betekenen, die bovendien indruist tegen de eisen van zijn coalitiepa­rtners.

Aan zo’n manoeuvre wil hij zich niet wil wagen nu hij vecht voor zijn politieke overleven. De premier wordt achtervolg­d door juridische perikelen die hem een gevangenis­straf kunnen opleveren. Om daaraan te ontkomen, moet hij te allen prijze zijn greep op de macht behouden.

Maar het falen van zijn regering om de aanvallen van Hamas op 7 oktober te voorkomen en binnenland­se kritiek op het verloop van het offensief in Gaza, deden zijn popularite­it inzakken.

“Politiek gezien verkocht Bibi zichzelf als Mister Veiligheid, maar dat werd weggevaagd op 7 oktober”, luidde de analyse van een Israëlisch­e conservati­eve volksverte­genwoordig­er in de New Yorker. ‘Nu is hij Mister Verzet tegen Amerika, dat ons een Palestijns­e staat wil opdringen. Hij is aan het draaien. Na zijn grote mislukking heeft hij een nieuw verhaal nodig. Hij zal proberen het verhaal te verkopen dat niet hij, maar het veiligheid­sapparaat gefaald heeft, en dat hij de enige is die een Palestijns­e staat de nek om kan wringen.”

Toch nog enige hoop

Netanyahu’s wanhoop, vertelde Martin Indyk, een voormalig Amerikaans ambassadeu­r in Israël, aan de New Yorker, “komt tot uiting in zijn bereidheid om te bijten in de hand die hem voedt.”

Ondanks alles acht de Europese diplomaat een doorbraak niet uitgeslote­n. “In het verleden hebben nog Israëlisch­e politici zich in dezelfde zin uitgesprok­en, en toch kwam er een vredesproc­es in Madrid en Oslo. Het is moeilijk om een alternatie­f te bedenken.”

‘Netanyahu zal proberen het verhaal te verkopen dat niet hij, maar het veiligheid­sapparaat gefaald heeft, en dat hij de enige is die een Palestijns­e staat de nek om kan wringen’ Israëlisch parlements­lid In de New Yorker

 ?? © getty ?? President Biden en premier Netanyahu, in oktober vorig jaar. Hun relatie is er sindsdien niet op verbeterd.
© getty President Biden en premier Netanyahu, in oktober vorig jaar. Hun relatie is er sindsdien niet op verbeterd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium