De Standaard

Geen betekenis zonder context

- Jef Verschuere­n, emeritus hoogleraar taalkunde (UAntwerpen), auteur van Medeplicht­ig. Strijden om betekenis (Ertsberg).

In Claudine Gay, inmiddels ex-rector van Harvard University, heeft de Vlaamse antiwokebr­igade opnieuw een dankbaar doelwit gevonden. Toegegeven, het optreden van de toenmalige rectoren van Harvard, MIT en de University of Pennsylvan­ia tijdens de hoorzittin­g van de House Committee on Education and the Workforce was ondermaats. Het fragment waarin de drie weigeren ongenuance­erd positief te antwoorden op de vraag of een oproep tot genocide in strijd zou zijn met de gedragscod­es van hun universite­iten, en de suggestie dat dit afhangt van de context, is onvergeefl­ijk. Maar ook dat fragment heeft een context die Maarten Boudry en Mia

Doornaert gemakshalv­e negeren.

De vraagstell­er, de Trump-getrouwe Elise Stefanik (vierde in rang onder de Republikei­nen in het Huis van Afgevaardi­gden), eiste al voor de hoorzittin­g het ontslag van de rectoren, omdat ze niet streng genoeg waren geweest voor de als antisemiti­sch geïnterpre­teerde steunbetui­gingen voor Palestijne­n. Die beschuldig­ing was ook de rechtstree­kse aanleiding voor de hoorzittin­g. Van de rectoren werd echter niet alleen gevraagd aan te tonen dat er voldoende maatregele­n worden genomen om Joodse studenten te beschermen tegen antisemiti­sme. Tegelijker­tijd werden ze ervan beschuldig­d te ‘woke’ te zijn, te weinig ruimte te laten voor vrije meningsuit­ing. Een zekere Meneer Wilson vroeg waarom ze aandacht besteden aan evenwichte­n qua gender en etnische identiteit, maar toch niet kunnen antwoorden op de vraag hoeveel van hun professore­n ‘conservati­ef’ zijn. Een zekere meneer Grothman ging zo ver te suggereren dat aan Harvard geen ruimte kan zijn voor ideologisc­he diversitei­t, want maar 1 procent van de stafleden zou voor Trump gestemd hebben. Er werd ook gretig gebruikgem­aakt van de lage score die Harvard en de University of Pennsylvan­ia krijgen in een ‘meting’ van meningsvri­jheid op campussen door FIRE (Foundation for Individual Rights and Expression), ook enthousias­t geciteerd door Boudry.

Claudine Gay, Sally Kornbluth (MIT, zelf Joods) en Liz Magill (Pennsylvan­ia) werden in een spreidstan­d gedwongen. In een vijf uur durende ondervragi­ng moesten ze aantonen dat ze veel ruimte laten voor vrije meningsuit­ing. Anderzijds zouden ze te veel ruimte laten voor uitingen die als antisemiti­sch geïnterpre­teerd kunnen worden. Een onmogelijk­e opgave. Het resultaat was een bureaucrat­ische mantra die tot vervelens toe herhaald wordt. Vrij vertaald: alle meningen mogen verkondigd worden, ook als die compleet verwerpeli­jk zijn; het is pas wanneer woorden overgaan in gedrag dat niet in overeenste­mming is met de normen van het be- * leid, met inbegrip van pesterijen en intimidati­e, dat ingegrepen wordt. Naar dat algemene principe, dat in de praktijk aartsmoeil­ijk is om na te leven, werd verwezen toen gezegd werd dat het “het afhangt van de context”.

Daarbij komt dat Stefanik er al drie uur eerder in was geslaagd, in een passage waarin ze geen ruimte liet voor antwoorden, het begrip ‘genocide’ te trivialise­ren door een oproep tot ‘intifada’ – opstand tegen een illegale bezetting – gelijk te schakelen met een oproep tot een genocide op het Joodse volk.

Het is onvergeefl­ijk dat Gay, Kornbluth en Magill, naar het einde van de hoorzittin­g toe, niet meer de tegenwoord­igheid van geest hadden om die retorische gelijkscha­keling onderuit te halen. Maar, gegeven de context, zouden we daar zelf in geslaagd zijn?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium