De Standaard

Ondanks sabotage krijgt Guatemala toch zijn progressie­ve president

Als alles goed gaat, legt Bernardo Arévalo (65) zondag de eed af als president van Guatemala. Áls, want ’s lands notoir corrupte establishm­ent bewoog de voorbije maanden hemel en aarde om de progressie­ve Arévalo van de macht te weren.

- Lode Delputte

Vier maanden lang moest Bernardo Arévalo (65) opboksen tegen pogingen van het Guatemalte­ekse gerecht om zijn verkiezing, op 20 augustus vorig jaar, ongeldig te verklaren. Gesteund door inheemsen en stedelijke jongeren hield de diplomaat en socioloog echter stand en wil hij nu schoon schip maken.

Toen het grondwette­lijk hof op 14 december oordeelde dat het parket zijn strijd tegen Arévalo moest staken en het Congres “de investituu­r van de verkozen president moest waarborgen”, ging er een zucht van verlichtin­g door Arévalo’s partij Movimiento Semilla (“Beweging Zaad”). Toch blijft de sfeer geladen, en zullen veel Guatemalte­ken er pas gerust op zijn als de eedafleggi­ng, zondag, achter de rug is.

Ballingsch­ap en coup

Dat de verwachtin­gen gespannen zijn, is dan ook een understate­ment. Niet alleen slaagde outsider Arévalo erin om haast vanuit het niets, en zonder middelen, de presidents­verkiezing­en te winnen. Door zijn verzet tegen de actieve sabotage van met name procureur-generaal María Consuelo Porras groeide Arévalo, de zoon van de eerste democratis­ch verkozen president van Guatemala, Juan José Arévalo Bermejo (19451951), uit tot een boegbeeld van democratis­che strijd.

Dat hij zich staande hield, heeft de socioloog, diplomaat en auteur niet alleen te danken aan zichzelf en aan zijn belofte om korte metten te maken met de endemische corruptie van Guatemala’s sociaal-economisch­e en politieke elites. “Tío Bernie” – zoals zijn aanhangers hem noemen met een knipoog naar de linkse VS-politicus Bernie Sanders – kreeg ook forse steun van de straat, met name van stedelijke jongeren, inheemsen en mensenrech­tenverenig­ingen.

Ook de internatio­nale gemeenscha­p, aangevoerd door de Amerikaans­e regering van Joe Biden, oefende druk uit. In de vroege jaren 50 moest Arévalo’s vader nog in ballingsch­ap na een coup die de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA mee had georkestre­erd. Vandaag heeft Washington aan 300 Guatemalte­ken een inreisverb­od opgelegd, onder wie honderd parlements­leden. Procureur-generaal Porras staat samen met 53 landgenote­n op een lijst waarop de Amerikaans­e autoriteit­en de namen van corrupte hoge ambtenaren bijhouden.

Ook de Europese Unie liet zich niet onbetuigd. Hoog vertegenwo­ordiger voor buitenland­s beleid Josep Borrell sprak van “ongefundee­rde aantijging­en van kiesfraude door de rechterlij­ke macht” en bestempeld­e die als een “poging tot staatsgree­p”.

De bitterheid waarmee de autoriteit­en zich in Arévalo vastbeten, komt niet uit de lucht vallen. Onder aftredend president Ale

Arévalo heeft de steun van stedelijke jongeren, inheemsen en mensenrech­tenverenig­ingen

jandro Giammattei, van de centrumrec­htse partij Vamos, zakte Guatemala af naar de 150ste plaats op de corruptie-index van Transparen­cy Internatio­nal, ’s lands slechtste cijfer ooit. Giammattei had zichzelf dan wel op een anticorrup­tieplatfor­m laten verkiezen, toen puntje bij paaltje kwam, maakte hij het even bont als zijn beruchte voorganger­s Jimmy Morales en Otto Pérez Molina.

Giammattei weigerde bijvoorbee­ld om de Internatio­nale Commissie tegen Straffeloo­sheid in Guatemala (CICG) weer op de rails te zetten, een VN-instelling die tientallen misdaadstr­ucturen blootlegde. In de aanloop naar de jongste presidents­verkiezing­en werden magistrate­n in buitenland­se ballingsch­ap gedwongen, kregen journalist­en en mensenrech­tenverdedi­gers met intimidati­e te maken en werden regeringsk­ritische kandidaten via juridisch spuug- en plakwerk uit de race geschopt.

Ondervoede kinderen

Ook sociaal-economisch is het slecht gesteld met Guatemala. Zowat 60 procent van de bevolking leeft onder de armoedegre­ns, meer dan een kwart van de 18 miljoen inwoners lijdt aan voedselonz­ekerheid en Oxfam berekende dat bijna de helft van de kinderen tot vijf jaar oud ondervoed is. Ook de klimaat- en migratiecr­isis en het drugs- en bendegewel­d spelen het Centraal-Amerikaans­e land parten.

Voor Arévalo en het team van jonge profession­als waarmee hij maandag aan de slag gaat, worden het allesbehal­ve wittebrood­sweken. Daar komt nog bij dat Movimiento Semilla in het Congres hooguit 23 zetels heeft op 160, en dat het daardoor op zware compromiss­en zal zijn aangewezen.

Ook procureur Porras belooft een luis in de pels te worden: haar mandaat duurt in principe tot 2026 en ze lijkt hoegenaamd niet van plan Arévalo een cadeau te gunnen in zijn strijd tegen de corruptie.

 ?? © epa-efe ?? Bernardo Arévalo, socioloog, ex-diplomaat en straks president.
© epa-efe Bernardo Arévalo, socioloog, ex-diplomaat en straks president.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium