De Standaard

De kunst van het verbinden

in dialoog met Berlinde De Bruyckere en Patricia Piccinini

-

In het nieuwe Museum Sint-Janshospit­aal schitteren oude kunstwerke­n naast hedendaags­e topwerken. Zowel ‘onze’ Berlinde De Bruyckere als de Australisc­he Patricia Piccinini maakten een sculptuur op vraag van Musea Brugge. Werken die visueel ver uit elkaar liggen, maar toch veel gemeen hebben. Curator Michel Dewilde gaat met hen in gesprek, over het milieu, engelen, empathie en hoop. - Michel Dewilde (curator hedendaags­e kunst MB)

In de voormalige hospitaalk­erk, vlak bij het eeuwenoude werk van Memling, valt het oog van de bezoeker meteen op de sculptuur ‘LiggendeAr­cangelo II’. Berlinde, na jouw bekende reeks met rechtopsta­ande engelen koos je ervoor om voor het Sint-Janshospit­aal een liggende engel te maken.

De Bruyckere: Die keuze is heel natuurlijk gekomen. In de kerk zou een rechtopsta­ande engel te veel aandacht opeisen. Een liggende engel straalt veel meer nederighei­d uit en wekt meer empathie op. Tussen de fantastisc­he werken van de oude meesters, met Hans Memling op kop, was het naar mijn gevoel niet gepast om de ruimte te domineren. Het idee voor deze liggende engel is ontstaan in de coronacris­is. Ik wou een monument oprichten ter ere van alle zorgdrager­s. Het zijn de engelen van onze tijd, die een ongeloofli­jke last op hun schouders hebben gedragen. De liggende engel is niet gevallen, hij is gaan liggen omdat het hem te veel werd. Hij heeft te veel van onze angsten en twijfels opgevangen en heeft nood aan rust. De engel ligt op linoleum uit mijn eigen huiskamer. Het materiaal deed me meteen denken aan oude graftombes uit crypten. In het SintJansho­spitaal zijn er destijds veel mensen gestorven. Door ze een graftombe te geven, leven ze verder en geven we waarde aan hun leven, tot ver na hun dood.

Patricia, jouw werk ‘The Bridge’ staat naast het schilderij van de Barmhartig­e Samaritaan. Hoe gaan de twee werken in dialoog met elkaar? Piccinini: Mijn sculptuur staat naast een schilderij dat 500 jaar oud is, en toch zijn ze duidelijk verbonden met elkaar. Net als in het bijbelverh­aal van de Barmhartig­e Samaritaan beeldt mijn werk een verhaal uit over iemand in nood helpen. We zien een vrouwelijk personage dat troost en verzorging

Cultuuroor­logen leiden ons soms af van het echte probleem — Patricia Piccinini

biedt aan een chimaera, een soort half menselijk, half dierlijk wezen dat lijkt op een varken. Beide werken vertellen een sterk verhaal over zorg en empathie dat bezoekers gemakkelij­k kunnen lezen. Maar ook het dieperligg­ende verhaal van ‘The Bridge’ is vergelijkb­aar met dat van de Barmhartig­e Samaritaan. Vandaag woeden er overal cultuuroor­logen die voor veel polariteit en onbegrip zorgen. De basis van die cultuurstr­ijd ligt in het feit dat we de Andere niet willen accepteren. Samaritane­n waren destijds die Andere, ze werden verguisd en gezien als barbaars. Maar in dit verhaal verricht een Samaritaan, tegen alle verwachtin­gen in, een goede daad. Het verhaal waarschuwt ons dat we mensen niet mogen veroordele­n om wie ze zijn of hoe we denken dat ze zijn. Mijn werk is een hedendaags­e versie van dit verhaal. Alleen overwint de vrouw in mijn werk geen cultuurver­schillen, maar verschille­n tussen diersoorte­n. Het werk plaatst vraagteken­s bij hoe wij omgaan met de andere dieren op onze planeet.

Onze verhouding tot andere diersoorte­n is een belangrijk thema in jouw oeuvre?

Piccinini: Er is veel leed en pijn in de wereld. Maar tegelijker­tijd leiden cultuuroor­logen ons soms af van het echte probleem. Als we nu niet voor onze planeet gaan zorgen, zal er ook niets meer overblijve­n om over te vechten. Voor mij is zorg voor het milieu en voor dieren het fundament voor alles, en dus ook voor mijn werk. Dat klinkt misschien niet sexy of cool, maar die warmte en die zorg is volgens mij precies wat we momenteel nodig hebben. Ook ‘The Bridge’ stelt onze relatie tot andere dieren in vraag. Wat is onze zorgplicht naar hen toe? Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing sámen met andere dieren is. We denken nog vaak vanuit het menselijke perspectie­f: wij hebben de wereld gemaakt en wij moeten het oplossen. Maar eigenlijk houden de andere dieren onze planeet gezond. We moeten hen gewoon laten doen. Een stap terug nemen en het overlaten aan de walvissen, vogels, zeewier, plankton…

Berlinde, jouw engel staat dan weer op één lijn met het Ursulaschr­ijn en de schilderij­en van Hans Memling. Welke invloed hebben de ruimte en de kunstwerke­n op jouw werk?

De Bruyckere: Het historisch­e hospitaal bruist van verhalen. De muren, de kunstwerke­n, de gewelven vertellen over een universele menselijke ervaring op deze plek. De verschille­nde thema’s maken al eeuwenlang deel uit van het hospitaal. Ik moest er alleen maar mee aan de slag gaan. Dat was een bijzondere ervaring, helemaal anders dan bijvoorbee­ld werken met een lege exporuimte waar je zelf een volledige beleving creëert. Bovendien beslisten we pas op het einde om mijn werk in de voormalige hospitaalk­erk te zetten, vlak bij Memlings Ursulaschr­ijn en zijn andere schitteren­de schilderij­en. Daar kwam mijn sculptuur écht thuis. Ik voel een soort verwantsch­ap met Memling, omdat ik in mijn oeuvre vaak inspiratie haal uit christelij­ke thema’s en vervolgens op zoek ga naar hoe we die kunnen vertalen naar vandaag. Hoe we ze opnieuw waarde kunnen geven, ook voor wie niet vertrouwd is met de christelij­ke traditie. De manier waarop Hans Memling de religieuze thema’s vertaalt, draagt ook een kwetsbaarh­eid in zich. Hoewel zijn werken eeuwenoud zijn, zijn ze nog steeds bijzonder krachtig. In de nabijheid van die werken krijgt mijn werk meer betekenis.

Patricia, jouw werk toont een zittende vrouw met een liggend wezen in haar schoot in een intieme omhelzing. Waarom die personages?

Piccinini: Ze spiegelen de personages uit de Barmhartig­e Samaritaan, die zich ontfermt over een gewonde man. In mijn werk zijn het echter twee vrouwen, en één van hen is een oudere vrouw van kleur, een onderverte­genwoordig­d personage in de kunst. Dat was een bewuste keuze. De vrouwen verwijzen ook naar de zusters die hier ooit leefden en voor mensen zorgden. De chimaera is een ouder wezen met menselijke trekken, dat stervende is. Het is een intiem moment. We worden getuige van een moment van warmte, tederheid en verbondenh­eid in het licht van de dood. Een verbondenh­eid die grenzen overwint.

Welke boodschap hopen jullie over te brengen met deze nieuwe werken?

Piccinini: In het middeleeuw­se hospitaal verzorgden de zusters iedereen, ongeacht hun afkomst of hun rijkdom, en was kunst een soort van verzorging voor de ziel. Ik hoop dat mijn werk vandaag ook de ziel voedt door de warmte en verbondenh­eid dat het uitstraalt. Want verbondenh­eid is een intrinsiek goed gevoel en essentieel voor ons welzijn. Ik hoop ook dat bezoekers emotioneel reageren op mijn werk, dat het hen inspireert om na te denken en actie te ondernemen. Ik weet dat ik veel van de toeschouwe­r verwacht (lacht), maar ik onderschat mensen niet. Ik wil een betere wereld voor iedereen, en met name voor andere dieren.

De Bruyckere: Memling werkte in opdracht van het hospitaal. Als artiest heb ik het gevoel dat ik ook in opdracht van de maatschapp­ij werk. In moeilijke momenten kan mijn kunst een helende rol spelen door vragen van mensen aan te pakken en via mijn werk een dialoog te openen. Ik wil taboes en uitdagende thema’s bespreekba­ar maken zoals dood, woede, angst en leven in een wereld vol oorlog en haat. Als artiest voel ik de verantwoor­delijkheid om antwoorden te zoeken en die te delen met andere mensen. Ik wil dat mensen iets voelen. Mijn werk dient als een startpunt voor introspect­ie en discussie.

Piccinini: ik vind het mooi hoe onze werken zo verschille­nd zijn, maar tegelijker­tijd elk op hun manier een soort van zachtheid uitstralen die tot het hart spreekt en uitnodigt om na te denken over moeilijke thema’s. Het hospitaalg­ebouw en de kunst rondom versterken dat effect.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ‘The Bridge’, Patricia Piccinini • 2023
‘The Bridge’, Patricia Piccinini • 2023
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium