De Standaard

Hoe zorg je voor een moeder die dat nooit voor jou heeft gedaan?

Dirk Roofthooft keert terug naar het podium en brengt samen met trombonist­e Nabou Claerhout een pakkend muziekthea­ter over de zoon van Susan Sontag.

- Charlotte De Somviele

Scenografe­nduo Ruimtevaar­ders ontwierp voor Adjusting hope een abstract decor, met steriele, witte wanden. Zou de isolatieka­mer waar Susan Sontag verbleef na haar stamcelthe­rapie tegen leukemie er ook zo hebben uitgezien? Haar zoon David – Davy – Rieff (rol van Dirk Roofthooft) ijsbeert er rond, op zoek naar een haakje om zijn jas aan te hangen. Tevergeefs. Nee, een thuis heeft Sontag haar enige kind nooit gegund.

De bekende schrijfste­r wijdde haar leven aan de religie van de kunst, niet aan het moederscha­p. David, die ze alleen maar kreeg omdat ze een volgende abortus niet zou overleven, groeide op bij zijn grootmoede­r Mildred (‘de ijskoningi­n’ die Sontag op jonge leeftijd zelf dumpte bij de kokkin). Hij overleefde op maiskolven en New Yorkse afhaalmaal­tijden. Op feestjes liet ze hem thuis alleen achter, of sliep hij in de vestiaire. Pas in haar dagboeken las David wat Sontag echt van hem dacht (disclaimer: niet veel). Geen wonder dat hij zijn moeder vooral met het afstandeli­jke “Susan” aanspreekt.

Alles verandert wanneer de autoritair­e Sontag ziek wordt en haar zoon sommeert aan haar ziekenhuis­bed. De tekst van regisseur Thomas Janssens, gebaseerd op dagboeken, biografieë­n en publicatie­s over Sontag-Rieff, brengt dat loyaliteit­sconflict mooi in beeld. Hoe zorg je voor een moeder die dat nooit voor jou heeft gedaan? Kun je als kind zonder schuldenla­st om die verantwoor­delijkheid heen? En hoe neem je afscheid van iemand die niet wil aanvaarden dat ze terminaal is? Als een torero dacht de uitzonderl­ijke Sontag op het laatste nippertje te kunnen wegspringe­n voor de dood, dixit Olivia Laing in Everybody, maar haar levenslust bleek vooral zelfdestru­ctief.

Beach Boys

Lang geleden dat we rasacteur Roofthooft nog eens in een dragende rol zagen in het theater. Hij blijft het synoniem van vleesgewor­den ambacht met een excellent taalgevoel, al laat Janssens hem bij momenten nodeloos gechargeer­d uit de hoek komen, met plotse woedeuitba­rstingen waarachter je het verdriet niet voelt. Nadeel aan werken rond een bekend figuur is ook dat het een rem op je fantasie zet. Het verhaal van Sontag en David wordt maar moeilijk dat van jezelf.

Wie wel recht naar het hart gaat, is trombonist­e Nabou Claerhout. Of ze nu zacht neuriet, de laatste pianosonat­e van Beethoven speelt of een streepje Beach Boys oplegt, ze raakt aan de kern van Davids emotionele worsteling. Geef die vrouw een prijs! “Dank u, mama”, prevelt Davy op het eind, alsof hij de woorden nu pas voor het eerst over zijn lippen krijgt, nu Sontag haar greep op hem heeft gelost. Het komt binnen, zeker als je weet dat Roofthooft vorig jaar zelf zijn moeder is verloren. Hoe oud ook, je blijft altijd iemands kind.

Adjusting hope

Van Het Laatste Bedrijf en Woodman Speelt nog op 12-13/1 in De Expeditie (Gent), 23/1 in CC Hasselt, 2/2 in 30CC (Leuven), 9/2 in Het Oude Badhuis (Antwerpen).

★★★⭐⭐

 ?? © Fred Debrock ?? Dirk Roofthooft en Nabou Claerhout, in woord en muziek op zoek naar de kern van een emotionele worsteling.
© Fred Debrock Dirk Roofthooft en Nabou Claerhout, in woord en muziek op zoek naar de kern van een emotionele worsteling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium