De Standaard

Gezocht: vermiste muziekinst­rumenten

Het Muziekinst­rumentenmu­seum is 150 instrument­en uit zijn collectie kwijt. De verdwijnin­gen dateren uit een periode dat het toezicht niet zo nauw was. Dat gebeurde in die tijd bij wel meer collecties.

- Geert Sels

In oktober 2022 kreeg het Muziekinst­rumentenmu­seum(MIM)leuk bezoek. Het was sowieso al vereerd met de komst van de muzikante Annalisa Pappano, gereputeer­d voor haar vertolking­en van oude muziek. Maar de vreugde nam nog toe toen bleek dat Pappano een oude bekende had meegebrach­t: een pardessus de viole, oftewel een kleine gamba. Het kleinood was in 1742 bij de Parijse vioolbouwe­r Pierre Saint-Paul vervaardig­d. In 1980 was het gestolen bij het MIM. Datinstrum­entkwamdem­uzikante terugbreng­en – er zijn nog eerlijke mensen in de wereld.

Pappano had een donkerbrui­n vermoeden dat er iets niet in de haak was met het instrument. Het MIM kon bevestigen dat het de eigenaar was omdat het museum enkele jaren geleden een doorgedrev­en inventaris had gemaakt van zijn collectie. “We hebben toen in twee richtingen gewerkt”, zegt departemen­tshoofd Saskia Willaert. “Eerst hebben we de instrument­en beschreven die in onze collectie zitten. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar vermelding­en in ons archief. Met andere woorden, naar wat we veronderst­eld werden te hebben. Tussen die twee metingen zat wel wat speling.”

Die speling bedroeg “enkele honderden” instrument­en die verdwenen waren. Daarvan heeft het museum er uiteindeli­jk 150 kunnen identifice­ren, omdat er een foto van bestond of omdat er een beschrijvi­ng van was. Nadat Pappano haar pardessus de viole terugbrach­t, kreeg het MIM de raad om de verdwenen instrument­en te seinen via Interpol. Daardoor kwam de informatie in de openbaarhe­id.

Shabbaba

De verdwenen instrument­en vormen samen een boeiend overzicht uit de muziekgesc­hiedenis. Het betreft zowel westerse als etnische instrument­en. Om logistieke redenen gaat het vooral over lichtere objecten – alleen de nazi’s gingen tijdens de oorlog met een zwaar klavecimbe­l aan de haal. De lijst met verdwenen fluiten is opzienbare­nd. Zo is de ‘algoja’ een Indische, de ‘di’ een Chinese, de ‘svirala’ een Dalmatisch­e en de ‘shabbaba’ een Iraanse fluit. Bij het overlopen van de lijst met verdwenen objecten waren we al blij eens een rechtdoorz­eese 16de-eeuwse Italiaanse dwarsfluit tegen te komen.

Het gaat vooral over lichtere objecten. De lijst met verdwenen fluiten is opzienbare­nd

“De verdwijnin­gen dateren overwegend uit de jaren 60 en 70”, zegt conservatr­ice Pascale Vandervell­en.

“In die periode was het museum slecht behuisd. Het was toen nog onderdeel van het conservato­rium van Brussel en de depotstukk­en waren verspreid over elf verschille­nde gebouwen.

Dat hielp niet echt, temeer omdat sommige slecht beveiligd waren. De collectie werd beschouwd als een pedagogisc­h hulpmiddel om studenten kennis te laten maken met oude en niet-westerse objecten. De instrument­en werden bespeeld of nagemaakt.”

Sommige instrument­en zijn gestolen of na gebruik nooit teruggebra­cht. Er zijn er ook die tot stof en as zijn vergaan – dat gebeurde bijvoorbee­ld met een Congolese fluit, waarvan in de bewaarbox niet veel meer dan wat zagemeel overbleef. Vroeger kon het gebeuren dat bruiklenen voor een tentoonste­lling nooit meer terugkeerd­en. Zo daagde een 17de-eeuws Venetiaans dansmeeste­rviooltje nooit meer terug van een expo in 1968 in Parijs. Een bronzen klok uit 1711, met een charmant everzwijnt­je als handvat, raakte zoek na een uitleenbeu­rt in 1974 aan het Palais d’Unesco. Zo laks springen musea tegenwoord­ig gelukkig niet meer om met hun patrimoniu­m.

Alhoewel, de verdwijnin­gen dateren niet allemaal uit onheuglijk­e tijden. Een viool die in 1652 in Antwerpen gebouwd was, verdween in de herfstvaka­ntie van 1993 uit het conservato­rium in Brussel. Een houten trompet uit Congo uit 1910

verdween in 2005 van de radar. En een andere pardessus de viole, bouwjaar 1757, had niet het geluk in de handen van Annalisa Pappano te belanden, maar in die van de bekende kunstdief Stéphane Breitwiese­r, die er een sport van maakte in Belgische musea toe te slaan. Hij bekende de diefstal, maar zei er in een moeite bij dat zijn moeder de viool vernietigd had.

Kunstdetec­tive

Ook kabinetten en ministerie­s beschouwde­n de collectie als een interessan­te voorraad om de bureaus mee te verfraaien

Het MIM is een onderdeel van het Museum voor Kunst en Geschieden­is, dat eveneens te kampen heeft met collecties­tukken die de benen namen. Indertijd werd de collectie van goed 600.000 stukken door veel politieke kabinetten en ministerie­s beschouwd als een interessan­t depot om de bureaus te verfraaien. Zelfs ambassadep­osten werden ervan voorzien. Met de terugkeer van de kunstwerke­n verliep het wel eens moeizamer. Daarom heeft het museum een kunstdetec­tive in huis die op zoek gaat naar verdwenen stukken. Eenvoudig is dat niet. Ga er maar eens achter de schilderij­en van het ministerie van Koloniën aan – dat bestaat niet eens meer.

De kunstcolle­ctie van de Vlaamse overheid kampt eveneens met verdwenen kunst. Daar kreeg ze in 2018 een tik voor op de vingers van het Rekenhof. Van de meer dan 18.000 kunstwerke­n waren er 2.313 waarvan onbekend was waar ze waren. Het ging onder andere om dertien schilderij­en van Emile Claus, vijf van Paul Delvaux en 25 van Constantin Meunier. Kan gebeuren, als ze indertijd verspreid waren over 1.700 bewaarplaa­tsen. Desgevraag­d laat de overheid weten dat ze nog altijd bezig is met de Franse Gemeenscha­p en andere overheden uit te klaren waar al die werken naartoe zijn.

 ?? © mim ?? Een pardessus de viole.
© mim Een pardessus de viole.
 ?? © bridgeman images ?? Het Muziekinst­rumentenmu­seum in Brussel.
© bridgeman images Het Muziekinst­rumentenmu­seum in Brussel.
 ?? © rr ?? Een musette.
© rr Een musette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium