De Standaard

Politie kan opnieuw lokfietsen inzetten, maar “provoceren mag niet”

De politie kan dieven vanaf nu gemakkelij­ker op heterdaad betrappen met lokfietsen. In zo’n fiets zit een alarm verstopt dat de politie waarschuwt zodra iemand ermee aan de haal gaat.

- Karlien Beckers

“Liever gisteren dan morgen”, zegt Matto Langeraert, woordvoerd­er bij de politiezon­e Gent, over de terugkeer van de lokfietsen. “We zijn momenteel aan het kijken hoe we het systeem zullen invoeren: welke fietsen en hoeveel, de gps-trackers testen. Bij de minste beweging krijgen we een melding. Eens de fiets beweegt, kunnen we hem volgen en patrouille­s in de buurt waarschuwe­n om de dief op heterdaad te betrappen”, zegt hij.

Juridisch glad ijs

Enkele jaren geleden waren er al zogenaamde lokfietsen in onder andere Gent, Leuven en Oostende. Dat zijn fietsen met gps-tracker die de politie neerzet op plaatsen waar veel diefstalle­n plaatsvind­en. In Nederland wordt al langer met lokfietsen gewerkt, in België was dat nauwelijks het geval: de methode bevond zich juridisch op glad ijs omdat het zou kunnen beschouwd worden als uitlokking. De toepassing werd daarom toegevoegd aan de BOM-wet, de wetgeving rond bijzondere opsporings­methoden. Die mag alleen worden ingezet tegen de georganise­erde misdaad. Wanneer er vermoedens waren dat er een bende achter de diefstalle­n zat, kon het wel, maar dan was er de goedkeurin­g van een onderzoeks­rechter nodig. Om dieven sneller te kunnen klissen, werd het gebruik van de lokfiets nu met een wetswijzig­ing uit de BOM-wet gehaald. Die is sinds dit jaar van kracht.

Jaarlijks worden in ons land zo’n 30.000 fietsdiefs­tallen aangegeven bij de politie. “Het aantal fietsdiefs­tallen ligt in realiteit waarschijn­lijk nog een stuk hoger omdat niet iedereen een gestolen fiets aangeeft”, zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerd­er van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

“Dat gaat over georganise­erde bendes maar ook mensen die alleen handelen maar de fiets wel doorverkop­en, of iemand die de fiets gewoon gebruikt om van punt A naar punt B te geraken en de fiets daar achterlaat”, aldus Van der Cruysse.

Boete direct innen

In Gent werden vorig jaar 2.942 aangiftes gedaan. Gents burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD) had er bij voormalig minister van Justitie en partijgeno­ot Vincent Van Quickenbor­ne op aangedrong­en de wet aan te passen. Ook andere steden, zoals Kortrijk en Antwerpen, waren vragende partij voor de vereenvoud­igde procedure.

Er zijn wel enkele voorwaarde­n: “De politie mag niet ‘provoceren’. Een heel dure fiets zonder slot gebruiken als lokfiets, mag bijvoorbee­ld niet”, zegt Langeraert. Bedoeling is dat de politie de dief nu dus op heterdaad kan betrappen. De politie kan dan een onmiddelli­jke minnelijke schikking krijgen, een boete die ter plaatse betaald moet worden, die kan oplopen tot 400 euro. Bij georganise­erde dieven is een dagvaardin­g via snelrecht of een aanhouding door de onderzoeks­rechter een optie. “Bij een huiszoekin­g is er nog steeds een bevel van een onderzoeks­rechter nodig,” zegt Langeraert, “maar de pakkans vergroot natuurlijk.”

Bij het parket van Oost-Vlaanderen werden daar al afspraken rond gemaakt, zegt Van der Cruysse, die vermoedt dat andere provincies snel zullen volgen.

“Een heel dure fiets zonder slot gebruiken als lokfiets mag niet” Matto Langeraert Woordvoerd­er politiezon­e Gent

 ?? © Kris Hossey ?? De stalling aan het station van Berchem.
© Kris Hossey De stalling aan het station van Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium