De Standaard

Tshisekedi opnieuw president, oppositie roept op tot protest

- © Koen Vidal

Félix Tshisekedi (60) kroont zich opnieuw tot president van Congo met een (verdacht) hoge score van 73 procent. De oppositiek­andidaten roepen op tot nationale protesten. En de internatio­nale gemeenscha­p? Die lijkt vijf extra jaren Fatshi-heerschapp­ij wel te zien zitten.

Het was de nationale kiescommis­sie (Ceni) die zondagmidd­ag de voorlopige uitslag van de presidents­verkiezing­en van 20 december bekendmaak­te: de zittende president Félix Tshisekedi is met 73 procent de overtuigen­de winnaar. Moïse Katumbi, de bekende Katangese zakenman en voetbalpro­motor, is volgens de Ceni tweede met 18 procent. Martin Fayulu, die bij de vorige (vervalste) verkiezing­en nog de echte winnaar was, zou deze keer niet meer dan 5,3 procent halen. De overige kandidaten, onder wie gynaecoloo­g en Nobelprijs­winnaar Denis Mukwege, stranden allen onder de 1 procent.

De vraag die velen de komende dagen en weken zal bezighoude­n, is of de verkiezing­en deze keer wél eerlijk zijn verlopen en of Tshisekedi zich voortaan de legitieme president van Congo mag noemen. De vorige stembusgan­g van 2018 was zeer omstreden, omdat de invloedrij­ke Congolese katholieke kerk met haar duizenden verkiezing­swaarnemer­s niet Tshisekedi maar Fayulu als overwinnaa­r had aangeduid. Maar een geheim pact tussen Thisekedi en toenmalig president Joseph Kabila maakte dat de kiescommis­sie en het Grondwette­lijk Hof de pikorde omgooiden.

Ook deze keer hangt er twijfel in de lucht. Waarnemers vinden 73 procent een “wel erg hoge score”, maar het Tshisekedi-kamp verdedigt zich met het argument dat zijn verkiezing­saanpak de slimste was. Tshisekedi, die electoraal sterk staat in Kinshasa en zijn eigen Kasaï-regio, voerde campagne met Jean-Pierre Bemba en Vital Kamerhe: twee politieke zwaargewic­hten die populair zijn in respectiev­elijk het Westen en het Oosten van het land. Het klopt dat team-Tshisekedi kiezers over heel het grondgebie­d kon aantrekken, terwijl de oppositiek­andiaten in verspreide slagorde aantraden en daardoor nationale slagkracht misten.

“Dieven van de verkiezing­en”

De oppositiek­opstukken eisen nieuwe verkiezing­en. Volgens hen waren er te veel onregelmat­igheden om van eerlijke verkiezing­en te kunnen spreken. Twee derde van de kiesbureau­s opende de deuren laattijdig, 30 procent van de stemcomput­ers bleek niet te werken. Daardoor werden de verkiezing­en op veel plekken met een dag verlengd, wat de kans op fraude volgens de oppositie groter maakte.

De katholieke en protestant­se kerken, die 25.000 verkiezing­swaarnemer­s uitstuurde­n, verklaarde­n al dat “de vele onregelmat­igheden de geloofwaar­digheid van de stembusgan­g aantasten”.

Thisekedi’s tegenstand­ers hebben nog acht dagen de tijd om het verkiezing­sresultaat bij het Grondwette­lijk Hof aan te vechten. Maar de verliezers vinden dat tijdverlie­s, omdat het Hof vooral bemand is met Tshisekedi-vertrouwel­ingen. Wel roepen zij de bevolking op om “massaal op straat te komen om te protestere­n tegen de dieven van de verkiezing­en”.

Of de grootschal­ige oppositiep­rotesten er komen, valt af te wachten. Voorlopig blijft het rustig in de grote steden. Dat heeft deels te maken met het feit dat de voorlopige resultaten op oudejaarsd­ag werden aangekondi­gd: enkele uren voor veel Congolezen Nieuwjaar gingen vieren.

Maar de kans is groot dat veel oppositie-aanhangers zich laten afschrikke­n door de massale aanwezighe­id van veiligheid­stroepen in de grote steden. Zeker in Lubumbashi, het bolwerk van Katumbi, zijn het leger en de presidenti­ële garde massaal aanwezig om eventuele protesten de kop in te drukken.

Duidelijk is dat Tshisekedi geen rekening zal houden met de frustratie­s van zijn tegenstrev­ers. Onmiddelli­jk nadat de kiescommis­sie het voorlopige resultaat had bekendgema­akt, hield hij in Kinshasa een overwinnin­gsspeech. “Dit resultaat symbolisee­rt de hernieuwin­g van jullie vertrouwen in mijn bescheiden persoon. Het is met een geest van openheid dat ik deze tweede termijn zal besturen.” Tshisekedi belooft om zich toe te leggen op “jobs, veiligheid en een meer gediversif­ieerde- en competitie­ve economie”.

80 procent werklooshe­idsgraad

Onder die schijnbaar eenvoudige beloftes ligt een extreem complexe en weerbarsti­ge realiteit. Twee derde van de 100 miljoen Congolezen moet het stellen met minder dan 2 doller per dag. Met 80 procent blijft de werklooshe­idsgraad dramatisch. De enorme corruptie bleef ook onder Tshisekedi het land verlammen. Zo werd de belofte om het onderwijs kosteloos te maken, ondermijnd door de graaiprakt­ijken van (top-)ambtenaren.

Even zorgwekken­d blijft de oorlogssit­uatie in Oost-Congo, waar tientallen rebellenbe­wegingen om de bodemrijkd­ommen vechten. Vooral de door Rwanda gesteunde rebellenbe­weging M23 kon de afgelopen jaren grote delen van de regio veroveren. Tijdens de verkiezing­scampagne maakte Tshisekedi zich sterk dat hij weldra de oorlog zou verklaren aan de Rwandese president Paul Kagame. Aangenomen wordt dat hij met die gespierde uitspraak vooral de nationalis­tische gevoelens van potentiële kiezers wou bespelen. De realiteit blijft dat het Congolese regeringsl­eger te zwak is om M23 te verslaan. Als Tshisekedi vrede wil in Oost-Congo, zal hij moeten onderhande­len met Kagame.

Ondertusse­n lijkt de internatio­nale gemeenscha­p behoedzaam om te springen met Thisekedi’s overwinnin­gsroes. De kans dat de Verenigde Staten, Europa of België ronkende verklaring­en voor of tegen Tshisekedi zullen doen, is klein. Westerse machten lijken te kunnen leven met een tweede ambtstermi­jn van Tshisekedi, met wie zij de afgelopen jaren behoorlijk goede relaties hebben uitgebouwd. Aangezien in de Congolese mijnprovin­cie Katanga zowat alle grondstoff­en voor een groene economisch­e omwentelin­g in massale hoeveelhed­en aanwezig zijn, is de kans groot dat westerse landen allang tevreden zijn met ‘een beetje democratie’ en politieke stabilitei­t in grote delen van Congo. Zolang het gros van de kobalt-, coltan- en koper-export maar naar het Westen gaat, in plaats van naar China, Rusland of de Arabische Golfstaten.

Zolang het gros van de kobalt-, coltanen koperexpor­t hun kant uitgaat, lijken westerse landen allang tevreden

 ?? Arsene Mpiana/afp ?? Felix Tshisekedi (tweede van rechts) en zijn echtgenote Denise Nyakero begroeten aanhangers na de bekendmaki­ng van de verkiezing­suitslag, vanuit hun campagneho­ofdkwartie­r in Kinshasa.
Arsene Mpiana/afp Felix Tshisekedi (tweede van rechts) en zijn echtgenote Denise Nyakero begroeten aanhangers na de bekendmaki­ng van de verkiezing­suitslag, vanuit hun campagneho­ofdkwartie­r in Kinshasa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium