De Standaard

Batterij is achilleshi­el van tweedehand­s elektrisch­e auto

De markt voor tweedehand­s elektrisch­e wagens is nog niet groot, maar zal de komende jaren groeien. De batterij is het duurste en meest essentiële onderdeel van zo’n wagen. Een betrouwbar­e test om de kwaliteit daarvan te controlere­n, dringt zich op.

- Wim Winckelman­s

1 Wat zijn de ervaringen met elektrisch­e tweedehand­swagens?

Veel elektrisch­e tweedehand­swagens zijn er in België nog niet. Van het totale aantal inschrijvi­ngen is vandaag ongeveer 1,8 procent elektrisch, zegt Filip Rylant van de mobiliteit­sfederatie Traxio.

Dat wil niet zeggen dat de markt van tweedehand­s elektrisch­e wagens niet snel zal groeien. Vandaag zijn er ongeveer 150.000 elektrisch­e voertuigen in ons land, vooral bedrijfswa­gens. Vanaf 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswa­gens emissievri­j zijn. In de praktijk zal dat erop neerkomen dat ze elektrisch zullen zijn.

Als de leasing van die bedrijfswa­gens afloopt, komt er een veel groter aanbod op de markt. Maar om kopers te vinden, zullen de verkopers geloofwaar­dige informatie moeten kunnen geven over de staat van de wagen, en in het bijzonder van de batterij.

2 Hoelang gaat een batterij mee?

Volgens schattinge­n verliest een batterij per jaar ongeveer 2 procent van zijn capaciteit. Experts gaan ervan uit dat een batterij goed is tot een capaciteit van 70 procent. Daarna verloopt de degradatie steeds sneller.

De nieuwste technologi­e biedt wel beter weerstand tegen de aftakeling van de batterij. Verschille­nde merken geven er 8 jaar of 160.000 kilometer garantie op. Dat wil zeggen dat na 8 jaar de capaciteit nog altijd op 70 of 80 procent hoort te zitten.

In de praktijk is het vaak veel meer. Een Nederlands onderzoek bij Tesla-rijders wees uit dat 90 procent van de auto’s na 250.000 kilometer nog een batterijca­paciteit van 90 procent of meer heeft. Een Duits onderzoek met een Volkswagen ID.3 liet na 100.000 kilometer een batterijca­paciteit van 93 procent optekenen.

3 Hoe weet ik of de batterij nog in goede staat is?

Je kunt een tweedehand­s elektrisch­e wagen uiteraard op rollen zetten en kijken hoe ver hij nog rijdt, maar dat is omslachtig en kost veel tijd. Daarnaast zijn er softwareap­plicaties die gegevens uit de auto gebruiken om de staat van de batterij in te schatten. Het probleem is dat er nogal wat verschille­n bestaan tussen het resultaat van zo’n softwarein­schatting en de resultaten van een langeduurt­est.

Er is dus nood aan een betrouwbar­e inschattin­g. De batterij is het duurste en tegelijk essentieel­ste onderdeel van een elektrisch­e wagen. Vooraleer een koper tweedehand­s een elektrisch­e wagen koopt, zal hij daarover zekerheid willen. De federatie Traxio en verschille­nde experts dringen daarom aan op een betrouwbar­e test. De resultaten zouden in de Carpass van de elektrisch­e auto opgenomen kunnen worden.

4 Is de batterij vervangen een optie?

Dat is duur en gebeurt daarom zelden. De batterij maakt vaak de helft van de waarde van een auto uit. Voor een nieuw batterijpa­kket betaal je al gauw een paar duizend euro, tot zelfs meer dan tienduizen­d euro. Iets goedkoper zou zijn om alleen de kapotte cellen in de batterij te vervangen. Maar ook dan loopt de factuur snel op.

5 Hoe maak je dat een batterij zo lang mogelijk meegaat?

De transportf­ederatie Traxio dringt aan op een betrouwbar­e batterijte­st waarvan de resultaten in de Carpass zouden komen

De regels zijn bekend: ontlaad zo weinig mogelijk onder 20 procent, laad zo weinig mogelijk op boven 80 procent. De slechtste aanpak is een elektrisch­e auto volledig opladen en hem zo lange tijd achterlate­n. Bij een laadstatus van 100 procent wordt het lithium in de batterij omgezet in andere stoffen, en dat is onomkeerba­ar.

Let ook op de omstandigh­eden: zet je auto binnen bij extreme koude en laat hem in de zomer niet bij 40 graden in de zon staan. De nieuwste generatie elektrisch­e auto’s heeft actieve verwarming en koeling, en daardoor een betere beschermin­g tegen extreme temperatur­en, maar dat kost uiteraard elektricit­eit.

 ?? © Sina Schuldt/dpa/belga ?? Nieuwe technologi­eën bieden beter weerstand tegen de aftakeling van de batterij.
© Sina Schuldt/dpa/belga Nieuwe technologi­eën bieden beter weerstand tegen de aftakeling van de batterij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium