De Standaard

Belgische belegger miste beursfeest van 2023

De Bel20 is ternauwern­ood ontsnapt aan een tweede opeenvolge­nd verliesjaa­r. De Brusselse index sloot het jaar af met een verwaarloo­sbare koerswinst van 0,18 procent.

- Ruben Mooijman

1 Hoe deed de Bel20 het dit jaar?

Beroerd. Met een jaarrendem­ent van 0,18 procent bleef de Belgische index ver achter op zijn soortgenot­en elders in de wereld. Ter vergelijki­ng: de Nederlands­e AEX steeg met 14 procent, de Franse CAC40 met 17 procent en de Duitse Dax met 20 procent. In de Verenigde Staten ging de S&P500 met 24 procent omhoog. Die index flirtte op de laatste handelsdag met zijn hoogste peil ooit, dat voor het laatst bereikt was in januari 2022. Wereldwijd beleefden aandelen hun beste jaar sinds 2019. Kortom: 2023 was bijna overal een prima beursjaar, maar niet in België.

2 Hoe komt dat?

Dat heeft te maken met de samenstell­ing van de index. Vastgoedfo­ndsen wegen daarin relatief zwaar door. Die deden het helemaal niet zo goed, omdat ze erg rentegevoe­lig zijn. De rente steeg gedurende een groot deel van het jaar, en is pas de laatste weken weer gaan dalen. Ook biotech deed het slecht. ArgenX, jarenlang een van de uitblinker­s binnen de index, kreeg op de valreep een forse koersval te verwerken. Ook Galapagos droeg bij aan de slechte jaarpresta­tie van de Bel20. Technologi­e, internatio­naal de grootste aanjager van het beurssucce­s in 2023, is erg slecht vertegenwo­ordigd in de Bel20.

3 Deden de aandelen buiten de index het wel goed?

Eigenlijk ook niet. De Belgian All Share Index, die alle beursgenot­eerde bedrijven omvat en bovendien de dividenden meerekent, steeg met 9,94 procent. Niet slecht, maar nog altijd minder dan veel andere Europese indexen. Al is er één WestEurope­es land waar de beurs het nog veel slechter deed. De Finse OMX Helsinki-index zakte met 6 procent. Finland is een van de zwakste economieën in Europa.

4 Welke aandelen sprongen er internatio­naal uit?

Daarover bestaat geen twijfel. Internatio­naal liepen zeven grote technologi­eaandelen in de kijker. Die zijn dit jaar bekend komen te staan als de Magnificen­t Seven. De beste prestatie was voor rekening van Nvidia, een Amerikaans­e maker van computerch­ips. Het type chips waarin dit bedrijf gespeciali­seerd is, is onontbeerl­ijk voor de rekenkrach­t die toepassing­en rond kunstmatig­e intelligen­tie vergen. Nvidia steeg dit jaar met 237 procent. De andere leden van de Magnificen­t Seven zijn Microsoft, Tesla, Alphabet, Meta, Apple en Amazon. Hun gezamenlij­ke beurswaard­e verdubbeld­e dit jaar tot meer dan 10.000 miljard dollar. Al moet daarbij aangeteken­d worden dat diezelfde aandelen in 2022 gemiddeld in waarde halveerden. Per saldo zijn ze dus teruggekee­rd naar het niveau van begin 2022. De techno-hausse zette de Amerikaans­e Nasdaq Composite-index in vuur en vlam. Die steeg met 43 procent in waarde. Voor deze index was 2023 het beste jaar sinds 1999.

In Europa was het Deense farmabedri­jf Novo Nordisk een opvallend succesverh­aal. Het was het best presterend­e bedrijf in de Euro Stoxx 600-index, met een waardestij­ging van zo’n 49 procent. De oorzaak is het fenomenale succes van het diabetesmi­ddel Ozempic, dat ook tegen obesitas wordt ingezet. Novo Nordisk is nu het meest waardevoll­e bedrijf in Europa. In vijf jaar tijd steeg de waarde ervan met 346 procent.

5 Waar hadden beleggers het afgelopen jaar oog voor?

Technologi­e, internatio­naal de grootste aanjager van beurssucce­s in 2023, is slecht vertegenwo­ordigd in de Bel20

Behalve de doorbraak van kunstmatig­e intelligen­tie was dat vooral de inflatie, en de reactie daarop van de centrale banken. De Federal Reserve en de ECB slaagden erin de inflatie fors terug te dringen zonder hun economieën veel schade te berokkenen. Daardoor bleef de appetijt om in aandelen te beleggen behoorlijk groot. Beleggers laveerden het afgelopen jaar tussen hoop en vrees. Maar uiteindeli­jk won de hoop op economisch­e groei en inzakkende inflatie het van de vrees voor hogere rentes en potentiële recessies.

Dat de snelle opeenvolgi­ng van renteverho­gingen al in de loop van het jaar begon te vertragen, droeg daar ook aan bij. In juni laste de Fed een eerste rentepauze in. In september werd de reeks verhoginge­n stopgezet. De ECB deed een maand later hetzelfde. De vaststelli­ng dat de top van de rentecyclu­s nu vrijwel zeker bereikt is, gaf de aandelenma­rkten in de laatste weken van het jaar extra zuurstof. Een dalende rente is traditione­el goed voor aandelen, omdat obligaties als alternatie­f minder aantrekkel­ijk worden.

6 Welke aandelen waren de uitblinker­s in de Bel20?

De winnaar is met afstand Solvay. Wie begin dit jaar aandelen van het bedrijf kocht, is nu ruim 29 procent rijker. Dat heeft vooral te maken met de opsplitsin­g van de groep, die ceo Ilham Kadri doorvoerde. De twee van elkaar gescheiden bedrijfson­derdelen zijn apart meer waard dan samen. Beleggers waarderen het dat de twee bedrijfson­derdelen zich nu meer op hun eigen producten kunnen focussen: basischemi­caliën voor wat rest van Solvay, en innovatiev­e materialen voor de spin-off Syensqo. Van dat laatste bedrijf is Kadri nu ceo.

De maker van computerch­ips Melexis is binnen de Bel20 goed voor zilver, met een koerswinst van 13 procent. Dat bedrijf kon profiteren van de grote belangstel­ling voor de chipsector door de opkomst van kunstmatig­e intelligen­tie. Maar omdat Melexis vooral chips maakt die gebruikt worden in auto’s, bleef een echte koersexplo­sie uit. Het brons in de Bel20 ging naar het Luxemburgs­e Aperam, dat roestvrij staal maakt. Het won 12 procent aan waarde.

7 Welke indexleden deden het slecht?

De hekkenslui­ter in de Bel20 is Umicore. Beleggers in dit aandeel verloren 27 procent. Hoewel het bedrijf enkele beloftevol­le deals afsloot, blijven beleggers wantrouwen­d. Veel heeft te maken met de onvoorspel­baarheid van de batterijma­rkt voor elektrisch­e auto’s, die een belangrijk­e activiteit vormt voor Umicore. Het op een na slechtst presterend­e aandeel was Elia (-15 procent). Als kapitaalin­tensief bedrijf leed het ook onder de renteontwi­kkelingen. Het staat voor enorme investerin­gen als gevolg van de energietra­nsitie. Vastgoedaa­ndeel Cofinimmo (-15 procent) vervolledi­gde de top 3 van beursflops.

8 Waren er uitschiete­rs buiten de Bel20?

Zeker. Colruyt bijvoorbee­ld. De supermarkt­keten werd de voorbije jaren stevig afgestraft, maar zette in 2023 een opmerkelij­ke remonte neer van 92 procent. Bij de kleinere bedrijven was Campine een uitblinker. De specialist in metaalrecy­clage steeg met 57 procent. Het allerbeste aandeel op de Brusselse beurs was het Griekse Cenergy Holdings, dat 135 procent aan waarde won. Twee andere Griekse aandelen die in Brussel noteren, Viohalco en Titan Cement, deden het ook erg goed. De Griekse beurs was trouwens een van de toppers in Europa, met een rendement van meer dan 39 procent. De slechtste belegging van het jaar was Oxurion. De biotechond­erneming verloor 95 procent van zijn waarde na tegenvalle­nde klinische testresult­aten. Het faillissem­ent dreigde, al werd deze week bekendgema­akt dat dit doemscenar­io afgewend kan worden.

9 Hoe verging het defensieve beleggers die vooral op obligaties inzetten?

Niet slecht. Uit het overzicht op Spaargids.be blijkt dat defensieve obligatief­ondsen met dividendui­tkering hun inventaris­waarde met 3 tot 6 procent zagen stijgen. Dynamische fondsen haalden een jaarrendem­ent van 15 procent of meer. Ook wie aan pensioensp­aren doet, kan tevreden terugkijke­n op 2023. Het rendement van de Belgische pensioensp­aarfondsen varieerde van 6,76 procent tot 12,97 procent.

10 Wat zijn de verwachtin­gen voor het komende jaar?

Dat is natuurlijk altijd koffiedik kijken. Het zou wel eens kunnen dat de hooggespan­nen verwachtin­gen over nakende renteverla­gingen door de centrale banken te optimistis­ch zijn. Markten hebben vaak de neiging om te overdrijve­n. Misschien komen de renteverla­gingen minder snel dan beleggers denken. In dat geval kan er begin volgend jaar een einde komen aan de rally die de koersen sinds eind oktober omhoogtrek­t.

Het is niet ondenkbaar dat ook verkiezing­en volgend jaar een thema zullen worden op de aandelenma­rkten. Vooral het verloop van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en zal door beleggers nauwkeurig in het oog worden gehouden.

Voor technologi­e-aandelen is de vraag of de verwachtin­gen over kunstmatig­e intelligen­tie waargemaak­t zullen worden. Ook de oorlogen in Oekraïne en Gaza zijn onvoorspel­bare factoren. De Chinese economie kan nog voor verrassing­en zorgen. De Chinese beurzen behoorden wereldwijd tot de weinige die in 2023 waarde verloren. De Hongkongse Hang Seng-index ging 14 procent achteruit.

Wie aan pensioensp­aren doet, kan tevreden terugkijke­n op 2023. Het rendement varieerde van 6,76 procent tot 12,97 procent

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium