De Standaard

Energie-onderzoeke­r Sam Hamels: “ChatGPT wordt een essentiële vaardighei­d”

- Dominique Deckmyn

DE GEBRUIKER “Ik ben ervan overtuigd dat het een essentiële vaardighei­d wordt, zoals goed kunnen googelen dat al jaren is”, zegt Sam Hamels (33). Hij gebruikt een betalend ChatGPT Plus account en haalt daar steeds meer voordeel uit voor zijn werk als energie-econoom en postdoctor­aal onderzoeke­r aan de UGent. “Kun je niet goed googelen, dan ben je serieus gehandicap­t als onderzoeke­r. Als je niet goed kunt ‘prompten’, mis je binnenkort een essentiële vaardighei­d om allerlei bureauwerk te doen.”

“Als wetenschap­per moet je zowel lezen als schrijven. Ik weet ongeveer wat ik allemaal wil zeggen in een paper of wat het ook is. Dus ik zet dat snel in bulletpoin­ts en ChatGPT zal dat dan netjes omvormen in tekst, waar ik vervolgens wel nog mijn werk aan heb om het een beetje te optimalise­ren voor de stijl die ik persoonlij­k wens.”

“Je moet als wetenschap­per natuurlijk ook heel vaak wetenschap­pelijk werk van anderen lezen. Maar als je zelf ook nog onderzoek wilt doen, kun je je niet veroorlove­n om dat van A tot Z te doen. Ik geef ChatGPT een stuk tekst en ik vraag om het samen te vatten of ik stel er een concrete vraag over. Jammer genoeg is het nog niet zo dat je kan zeggen: hier is een paper van 30 pagina’s die heel complex is en van hoog wetenschap­pelijk niveau, dat je daar dan een specifieke vraag over stelt en dat het antwoord altijd correct is.”

Hoeveel tijd Hamels met ChatGPT bespaart? “Eerlijk gezegd, vandaag nog niet zo veel. Maar dat is omdat ik continu tijd investeer om ChatGPT te verkennen en ermee te leren werken, te leren wat het nog meer kan. Dat is een tijdsinves­tering. De grootste tijdswinst zal momenteel programmer­en in Excel zijn, om data te analyseren of te bewerken. Daar kun je toch wel lang op zitten zoeken. Je hebt mensen die daar enorm vlot in zijn, maar ik niet.”

“Daarnaast zijn er dan vaak kleine gaatjes in je kennis, je wil onmiddelli­jk een antwoord op een zeer specifieke en complexe vraag. Dat kun je beginnen googelen, maar dan moet je op tientallen pagina’s beginnen te klikken om het antwoord te vinden.”

“Op termijn zie ik ChatGPT als een assistent die 24 uur op 24 naast je zit om het saaiere werk voor je te doen, zodat je meer tijd hebt voor wat je juist leuk vindt. In academisch onderzoek is dat dan vaak het conceptuee­l bedenken van iets: wat zouden we ook nog kunnen onderzoeke­n? En dan heb je die leuke gesprekken met collega’s, samen pingpongen over iets. Maar de uitvoering is dan vaak prutsen, zoeken naar wat er mis is in een stukje code, en dat gaat nu veel vlotter.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium