De Standaard

Multinatio­nals worden gelijk voor de belastingw­et

- Lieven Sioen

Het is de uitkomst van een lange strijd die in een stroomvers­nelling kwam na de financiële crisis van 2008 en belastings­chandalen die onder meer door de Panama Papers en Luxleaks zijn blootgeleg­d: vanaf 1 januari 2024 is het voor multinatio­nals met een omzet van meer dan 750 miljoen euro gedaan met shoppen tussen landen met de laagste belastingv­oet. Vanaf dan moeten ze immers ongeacht de plaats van vestiging minimaal 15 procent vennootsch­apsbelasti­ng betalen. De maatregel moet de race to the fiscale bottom een halt toeroepen. Internatio­nale bedrijven beschikken immers over tal van mogelijkhe­den om hun winsten te verplaatse­n naar belastingp­aradijzen. Een globale minimumbel­asting moet ook de armlastige begrotinge­n van heel wat landen extra inkomsten opleveren. België hoopt op een opbrengst van 634 miljoen euro in 2024, zo berekende de FOD Financiën.

Het concept van een gelijke minimumbel­asting voor multinatio­nale bedrijven kreeg vorm in de schoot van de Oeso. In 2021 kwamen 138 landen overeen om de nieuwe afspraken in een wet te gieten. Voor de EU-landen gebeurde dat in eerste instantie op Europees niveau, in een richtlijn. België zette die richtlijn om in een wet die het parlement op 14 december van dit jaar heeft goedgekeur­d.

Vanaf 1 januari 2024 moeten multinatio­nals met meer dan 750 miljoen euro omzet minstens 15% belastinge­n betalen

De uitvoering van de heffing is bijzonder ingewikkel­d. Het VBO is beducht voor de extra administra­tieve druk die dit zal leggen op bedrijven, waarvan de meeste sowieso al meer dan 15 procent vennootsch­apsbelasti­ng betalen. Alleen een minderheid van vooral farma- en hoogtechno­logische bedrijven zakt onder die drempel dankzij de innovatie-aftrek. Dat belastingv­oordeel maakt België dan weer aantrekkel­ijk voor farmabedri­jven. ‘Als de belastingr­egels steeds uniformer worden, zal een klein land in een open economie andere manieren moeten vinden om aantrekkel­ijk te blijven voor internatio­nale bedrijven’, waarschuwt Rodolphe de Pirepont van het VBO. Vooral omdat grote landen als Frankrijk, Duitsland, Canada en zeker de VS nu honderden miljoenen aan subsidies in de concurrent­iestrijd gooien om investerin­gen te lokken.

De beweging voor rechtvaard­ige fiscalitei­t, waar Belgische ngo’s als Oxfam en 11.11.11. deel van uitmaken, vindt dan weer dat de minimumbel­asting nog lang niet hoog genoeg is. In de jaren 80 bedroeg die gemiddeld 40 procent, vandaag 23 procent. Zelfs Joe Biden probeerde na zijn aantreden de vennootsch­apsbelasti­ng op te trekken tot 28 procent, tevergeefs.

Bovendien, merkt Femmy Thewissen van 11.11.11. op, vloeien de extra belastingi­nkomsten toch weer vooral naar de rijkere landen. Vandaar dat onder meer de Afrikaanse landen ijveren om mondiale belastinga­fspraken niet langer binnen de Oeso – maar binnen de VN te maken.

En zelfs het Oeso-plan voor een rechtvaard­iger fiscalitei­t is nog maar voor de helft afgeklopt. Naast de minimumbel­asting van 15 procent bevatte dat immers ook een zogenaamde digitaks: digitale reuzen zoals Meta of Google zouden daardoor niet langer hun belastinge­n uitsluiten­d betalen in het land waar de winst geregistre­erd wordt, maar deels ook waar die gerealisee­rd wordt. Een akkoord over dat luik wordt ten vroegste eind volgend jaar verwacht.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium