De Standaard

Meer keizersned­en dan vroeger: “Vooral bij iets oudere en zwaardere vrouwen”

-

BEVALLING Het aantal bevallinge­n met een keizersned­e stijgt in België. Met 22 procent zitten we ver boven de grens van 10 tot 15 procent, vooropgest­eld door de WHO. “Die limiet is achterhaal­d”, stelt gynaecolog­e Isabelle Dehaene (UZ Gent).

In 2022 verliep 22,1 procent van de bevallinge­n in België met een keizersned­e. In 2016 was dat nog 21,5 procent, in 2011 20,5 procent. Nochtans stelt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) dat het percentage keizersned­en best niet hoger ligt dan 10 tot 15 procent omdat ze, net als elke andere chirurgisc­he ingreep, risico’s inhoudt, zoals complicati­es bij de volgende zwangersch­ap.

Maar die bovengrens is niet realistisc­h, zegt gynaecolog­e Isabelle Dehaene (UZ Gent), gespeciali­seerd in risicozwan­gerschappe­n. “De populatie zwangere vrouwen is anders dan in de tijd dat de WHO die grens vastlegde”, zegt ze. “Vaak zijn de zwangere vrouwen ouder, ze beginnen later aan kinderen. Het risico op complicati­es neemt dan toe, en dan zie je dus ook een stijging in het aantal keizersned­en. Daarnaast zien we meer zwangere vrouwen met een te hoog BMI en een ongezonde levensstij­l. Ook dat verhoogt het risico op complicati­es.” In vergelijki­ng met andere landen doet België het ook niet zo slecht, aldus Dehaene. “Niet alleen binnen Europa doen we het goed, ook wereldwijd. In Brazilië zijn er bijvoorbee­ld enorm veel keizersned­en. In Sub-Sahara-Afrika net heel weinig, wat ook op een probleem duidt.”

“Er zijn grote verschille­n tussen de ziekenhuiz­en” Isabelle Dehaene Gynaecolog­e (UZ Gent)

Mogelijkhe­den

Toch kan het aantal keizersned­en omlaag, erkent de gynaecolog­e. “Er zijn grote verschille­n tussen de ziekenhuiz­en. Daar kan aan gewerkt worden.”

“Momenteel proberen we om het aantal keizersned­en bij vrouwen die eerder een keizersned­e hadden, omlaag te krijgen”, aldus Dehaene. “Vroeger kreeg een vrouw die eerder met een keizersned­e bevallen was, bij een volgend kind bijna altijd opnieuw een keizersned­e. Nu weten we dat het wel veilig is om vaginaal te bevallen als aan bepaalde voorwaarde­n voldaan wordt.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium