De Standaard

Vrees voor duizenden vermisten onder puin in Gazastrook

Bijna 8.000 mensen zouden in Gaza nog onder het puin liggen, omdat de reddingsdi­ensten hen niet kunnen bereiken. De Gazanen zijn aangewezen op primitieve middelen zoals koevoeten en spades om puin te ruimen.

- Dries Blontrock

Door de aanhoudend­e Israëlisch­e bombardeme­nten liggen grote delen van Gaza in puin. Niet iedereen kan tijdig wegvluchte­n voor de bommen, waardoor onder de brokstukke­n nog duizenden mensen liggen. In Gaza is amper geschikt materiaal voorhanden om burgerslac­htoffers onder het puin van platgebomb­ardeerde gebouwen vandaan te halen. Het materiaal dat er is, blijft door een nijpend tekort aan brandstof vaak werkloos liggen.

Meer dan 21.000 dodelijke slachtoffe­rs zijn er volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezon­dheid sinds de Israëlisch­e inval in Gaza al gevallen aan Palestijns­e zijde. Dat cijfer is waarschijn­lijk een onderschat­ting. Zondag meldde de Palestijns­e Rode Halve Maan dat er 7.780 mensen vermist zijn die wellicht onder het puin van ingestorte gebouwen liggen. Ze baseren zich daarvoor op lijsten met namen en identiteit­sgegevens van vermiste personen.

Onder hen zouden zich 4.700 vrouwen en kinderen bevinden. Voor de meesten van hen is er weinig hoop. Israël blijft Gaza fel bombardere­n, waardoor reddingsac­ties nooit helemaal veilig kunnen plaatsvind­en.

Gedateerde uitrusting

Als de bommenrege­n toch even ophoudt, zoals tijdens de tiendaagse gevechtspa­uze eind november, zijn de overlevend­en onder het puin nog altijd moeilijk te bereiken. “Onze uitrusting­en zijn zeer gedateerd en de civiele beschermin­g heeft sinds 2006 geen nieuw materiaal ontvangen”, getuigt kapitein Raed Saqr van de Gazaanse civiele beschermin­g bij Al Jazeera.

Israël beperkt de hoeveelhei­d brandstof en materiaal die Gaza binnenkomt. De schaarse middelen die reddingswe­rkers hebben, zijn daarom onbruikbaa­r. “Als we brandstof hadden, zouden we breekhamer­s en doorslijps­chijven kunnen gebruiken”, zegt Anes Wafi, brandweerc­ommandant in Khan Younis.

De Gazanen zijn aangewezen op primitieve middelen om puin te ruimen, zoals koevoeten, spades en ander tuin- en klusgereed­schap. Vaak moeten reddingswe­rkers, samen met familieled­en van de slachtoffe­rs, met de blote handen overlevend­en van een bombardeme­nt uit het puin bevrijden. Dat vertraagt het reddingswe­rk zo sterk, dat ze soms noodgedwon­gen een reddingspo­ging staken. “Het zou ons tien uur tijd gekost hebben om hen te bevrijden, terwijl er intussen een andere plek was aangevalle­n waar mensen sneller van onder het puin konden worden gehaald”, vertelt Wafi aan Al Jazeera over zo’n voorval. Wie de bombardeme­nten overleeft, moet vaak vluchten zonder afscheid te kunnen nemen van overleden geliefden. Het alternatie­f is proberen te overleven in een ruïne.

Rituelen onmogelijk

Voor de Palestijne­n is het niet alleen een bittere pil dat ze mensen moeten laten sterven onder het puin, maar ook dat hun doden er soms wekenlang blijven liggen. De overgrote meerderhei­d van de bevolking is er moslim.

“De rituelen rond begrafenis­sen zijn vrij strikt in de islam”, zegt arabist Dirk Debeaussae­rt (KU Leuven). “Die gaan gepaard met vaste rites. Doden moeten binnen de 24 uur begraven worden, een rituele reiniging van het lichaam vindt plaats en bij de begrafenis weerklinke­n klaagzange­n en gebeden.” Maar de islamitisc­he regels zijn “pragmatisc­h”, stelt Debeaussae­rt. “Als de nood er is, kan men ze deels aan de kant schuiven.”

Die nood is in Gaza duidelijk aanwezig. Er zijn te weinig mensen met kennis van zaken om elke begrafenis correct uit te voeren, en te veel doden om voor elk overlijden een begrafenis met de naasten te organisere­n. Velen eindigen in massagrave­n.

Ondanks de pragmatisc­he uitzonderi­ngen, valt de impact van een verstoord of onbestaand rouwproces niet te onderschat­ten. “Er is zoveel miserie dat het behelpen is. Het gaat nog steeds in tegen de algemene praktijk voor moslims”, verduideli­jkt Debeaussae­rt. “De psychologi­sche en sociale impact van de oorlog wegen zwaarder dan de religieuze. De islam speelt geen hoofdrol in dit conflict, maar het blijft een totale ontregelin­g van het sociale en religieuze leven.”

Er zijn te veel doden om voor elk overlijden een begrafenis te organisere­n. Velen eindigen in massagrave­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium