De Standaard

Mark Rutte, de juiste man voor de Navo

-

Luuk van Middelaar

Filosoof en historicus.

NAVO Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de Navo: het zou weleens kunnen.

Op een Europese top zoals deze donderdag en vrijdag, gaat het ook telkens over personen. Wie komt, wie gaat?

Zo keken fotografen gisteren gretig naar de Poolse premier Donald Tusk, die na vier jaar fier terugkeert aan de Europese toptafel, waar hij eerder zat als voorzitter (2014-2019) en als Poolse premier (2007-2014).

De andere veteraan naar wie velen dezer dagen kijken, is de Nederlands­e premier Mark Rutte. Afgelopen zomer, na de val van zijn kabinet, kondigde hij zijn vertrek uit de nationale politiek aan. Het buitenland wil stilaan weten wanneer hij op de markt komt voor een internatio­nale klus.

Dat duurt nog even. Den Haag vangt de schokkende verkiezing­suitslag van 22 november op met demping en vertraging, er is ten vroegste komend voorjaar een nieuw kabinet. Rutte kan op de EU-top nog geen uitsluitse­l geven op de vraag of hijzelf er in maart, april of juni 2024 bij zal zijn.

Speculatie­s over Ruttes internatio­nale toekomst doen al jaren de ronde. Voordien hield hij die steeds af: hij vond minister-president de mooiste job ter wereld en wilde die het liefst ‘tot zijn pensioen’ doen. Dat veranderde met de val van zijn laatste kabinet. Afgelopen oktober, in volle verkiezing­scampagne, liet Rutte weten interesse te hebben voor de job van secretaris-generaal van de Navo. Die komt vrij op 1 oktober 2024.

Ook begint na de verkiezing­en voor het Europees Parlement van 6-9 juni 2024 het spel om de Europese topfunctie­s. De EU-leiders zoeken dan naar opvolgers voor Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen (mogelijk zijzelf), Europese Raadsvoorz­itter Charles Michel (wiens mandaat afloopt) en buitenland­vertegenwo­ordiger Josep Borrell (vervangbaa­r). Een puzzel van nationale, partijpoli­tieke, geografisc­he en gendereven­wichten.

De Navo-functie heeft daar in beginsel niets mee te maken. Dat willen de Amerikanen en de Britten graag zo houden. Daarom willen zij de benoeming het liefst dit voorjaar afronden, opdat ze geen onderdeel wordt van de EU-banencarro­usel.

Het is moeilijk denkbaar dat de ervaren Rutte zijn Navo-kandidatuu­r zou hebben gesteld zonder de persoonlij­ke steun van de man die er in laatste instantie over gaat: de Amerikaans­e president.

Wellicht denken Joe Biden en zijn entourage vooruit. Ruttes kandidatuu­r moet worden gezien in het licht van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van november volgend jaar. Verlenging voor Biden of een terugkeer van Donald Trump, het opent ook voor ons continent een andere toekomst – bijvoorbee­ld voor de oorlog in Oekraïne.

Volgens de meeste peilingen zou Trump in een onderling duel Biden verslaan. Daarmee rijst de vraag van Amerika’s uittreding uit de Navo – en dus het voortbesta­an ervan. Als president speelde Trump vaak met dat idee. Maar toen waren er altijd mensen in de buurt om hem ervan te weerhouden. Maar die zijn inmiddels allemaal uit Trumpworld vertrokken.

Het gaat om meer dan oprispinge­n van een kolerieke leider (‘ I don’t give a shit about Nato’, riep hij ooit uit), maar

Weinig West-Europese leiders waren zo succesvol in het kalmeren van Trump als Rutte

vloeit voort uit een America First-wereldbeel­d waarin het tegen het nationale belang indruist om belastingg­eld of soldatenle­vens te offeren aan veiligheid voor bondgenote­n ver van huis. Veel Amerikanen zijn het met Trump eens, zoals blijkt uit de afkalvende steun voor Oekraïne.

Kan Trump het dreigement van een uittreding uit de Navo waarmaken? Het zou in de VS tot een constituti­onele en politieke crisis leiden. De Senaat ratificeer­t internatio­nale verdragen; of de president ze eenzijdig kan opzeggen, wordt betwist. Voor de zekerheid werken Democratis­ch senator Tim Kaine en zijn Republikei­nse (anti-Trump) collega Marco Rubio aan wetgeving om die route te blokkeren. Toch zouden institutio­nele tegenkrach­ten eventuele ontwrichti­ng vanuit het Witte Huis maar deels temperen. De collectiev­e afschrikki­ngsmacht van de Navo berust uiteindeli­jk op het geloof bij zowel bondgenote­n als militaire rivalen dat de Amerikaans­e president de clausule van wederzijds­e bijstand gestand zal doen. Als Trump zegt dat hij met artikel 5 van het Navo-verdrag ‘geen shit’ te maken heeft, dan hoort de Russische president dat ook.

Enter Mark Rutte. Vanaf 2017 waren weinig West-Europese leiders zo succesvol in het charmeren en kalmeren van de Amerikaans­e president. Als premier van Nederland moest hij dat af en toe doen; voor de volgende secretaris-generaal van de Navo is het, als Trump wint, een dagtaak. In die situatie is niet militaire expertise of zelfs een fatsoenlij­k defensiebu­dget in eigen land de hoofdverei­ste, maar hoogstaand politiek-psychologi­sch vernuft. Mensenmana­ger Mark Rutte als levensverz­ekering voor de Navo, de juiste man op de juiste plek. Of het ook het juiste moment wordt, dat hangt af van de binnenland­se politiek in Nederland.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium