De Standaard

Bedrijven kunnen niet meer wegkijken van misbruik

Grote Europese bedrijven worden meer verantwoor­delijk voor schendinge­n van mensenrech­ten en milieuvero­ntreinigin­g in hun aanvoerket­en.

- Korneel Delbeke

Tien jaar na de instorting van de Bengaalse Rana Plaza-fabriek – waar kledij voor Europese merken als Primark, Zara en Mango werd geproducee­rd en meer dan duizend mensen om het leven kwamen – is de Europese Unie vastbeslot­en om grote bedrijven hier verantwoor­delijk te maken voor de arbeidsoms­tandighede­n bij hun toeleveran­ciers. Het Europees Parlement en de Europese Raad (de EU-lidstaten) hebben daar donderdag een politiek akkoord over gesloten.

Gepaste zorgvuldig­heid

De nieuwe richtlijn voor ‘ due dilligence’ (letterlijk: gepaste zorgvuldig­heid) op het gebied van duurzaam ondernemen verplicht grote bedrijven in Europa om strenger toe te zien dat er bij de productie geen mensenrech­ten worden geschonden (zoals kinderarbe­id, slavernij of arbeidsuit­buiting) en er geen negatieve impact op het milieu is, zoals vervuiling, (illegale) ontbossing en schade aan ecosysteme­n. Daarenbove­n moeten de bedrijven een plan opstellen waarin ze aantonen hoe ze hun CO2-uitstoot willen terugdring­en.

Die mogelijk negatieve impact op mensenrech­ten en milieu moeten ze in de toekomst niet alleen bij hun eigen activiteit­en controlere­n, maar ook bij hun dochterond­ernemingen en zakenpartn­ers. Het gaat bijvoorbee­ld over chocoladep­roducenten die erop moeten toezien dat er geen kinderarbe­id is op cacaoplant­ages in Ivoorkust, kledingpro­ducenten die dwangarbei­d in landen als China moeten vermijden of fabrikante­n van verzorging­sproducten die palmolie moeten weren waarvoor beschermde bossen worden gekapt. Als er inbreuken worden vastgestel­d, zal het ook makkelijke­r worden om de bedrijven daarvoor verantwoor­delijk te houden – met boetes die tot 5 procent van de jaaromzet kunnen bedragen.

De nieuwe wetgeving zal alleen voor grote bedrijven gelden, met meer dan 150 miljoen euro omzet per jaar en minstens 500 werknemers. Voor zogenoemde ‘risicosect­oren’, zoals textiel-, voedingsof grondstoff­enbedrijve­n, is dit al vanaf 40 miljoen euro omzet en 250 werknemers. Ook niet-Europese bedrijven die hier actief zijn, zullen aan de wetgeving moeten voldoen als ze meer dan 300 miljoen euro omzet boeken in de EU. Alles samen gaat het volgens cijfers van de Europese Commissie over 1 procent van de bedrijven.

De mogelijk negatieve impact op mensenrech­ten en milieu moeten bedrijven ook bij dochterond­ernemingen en zakenpartn­ers controlere­n

Europarlem­entslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) noemt het akkoord over een nieuwe richtlijn ‘een historisch­e stap vooruit’. ‘Met deze zorgplicht­wetgeving wordt het in de toekomst onmogelijk voor bedrijven om weg te kijken van wat zich in hun productiek­eten afspeelt en te doen alsof hun neus bloedt.’ Ook collega-parlements­lid Sara Matthieu (Groen) spreekt van een ‘overwinnin­g’, maar hekelt tegelijk dat de financiële sector voorlopig buiten schot blijft. Vooral Frankrijk stond daarvoor op de rem.

Op dit moment is er op het Brusselse grondgebie­d één opvangcent­rum voor wilde dieren. Het bevindt zich in Anderlecht en wordt beheerd door het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Beschermin­g van de Vogels. Jaarlijks vangt het centrum meer dan 3.500 dieren in nood op, voornameli­jk vogels, maar ook egels, eekhoorns en hazen.

Die dieren worden meestal binnengebr­acht door burgers die ze in hun tuin of tijdens een wandeling vangen. Ze worden verzorgd in het centrum en nadien vrijgelate­n in hun natuurlijk­e omgeving.

Maximumcap­aciteit

Het Anderlecht­se centrum heeft zijn maximumcap­aciteit bereikt en heeft dat bij de overheid gemeld. De Brusselse regering is daarom op zoek gegaan naar een nieuwe plek om wilde dieren op te vangen.

De gemeente Elsene heeft laten weten dat ze het centrum wil huisvesten en heeft het gewest actief ondersteun­d in de zoektocht naar een geschikte locatie.

De toegankeli­jkheid ervan en de nabijheid van het Zonienwoud zijn ook voordelen, vooral als het gaat om het vrijlaten van de verzorgde dieren. ‘Wilde dieren beschermen die in ons Gewest leven, is van fundamente­el belang om ons stedelijk ecosysteem in stand te houden’, zegt de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) nog.

 ?? © afp ?? Een kledingfab­riek in Dhaka, Bangladesh. Zulke fabrieken leveren massaal aan Europese bedrijven.
© afp Een kledingfab­riek in Dhaka, Bangladesh. Zulke fabrieken leveren massaal aan Europese bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium