De Standaard

Kannibalis­me, voer voor discussie

- Gilles Michiels

THEATER In het grillige Varkenssta­l peuzelen de mensen – of zijn het varkens? – elkaar op.

In 2015 ensceneerd­e Piet Ivanov van Tsjechov. Geen stuk over een grote verzetshel­d, zou je denken, tenzij je Ivanovs onvermogen om te handelen leest als bewuste reactie tegen een maatschapp­ij gefixeerd op productie en prestatie.

Een soortgelij­k enigma is Julian (Pieter Verelst), de jongeman uit Varkenssta­l. Iedereen heeft zo zijn script voor hem klaar: zijn vader wil dat hij de zaak overneemt, zijn moeder dat hij van straat geraakt, zijn woke vriendin Ida dat hij de straat opgaat om te betogen. Julian trekt zich terug, in de dode hoek van andermans verbeeldin­g. Is het verlamming of simpelweg integritei­t?

Varkenssta­l is een bewerking van Porcile, de theatertek­st (1967) en film (1969) van Pier Paolo Pasolini. De Italiaanse intellectu­eel schetst er twee verhalen waarin de personages letterlijk geconsumee­rd worden. In het ene gaat Julian, mensenmoe, tussen de varkens op een boerderij leven. In het andere doolt een kannibaal die zelfs zijn vader opeet.

Voor deze Malpertuis-productie gaat Arfeuille voornameli­jk met het eerste verhaal aan de slag. Hij verplaatst de actie naar een hedendaags­e setting – zie het bewustzijn over privileges of koloniaal onrecht en de strijd tegen neoliberal­e labels. De cast van Varkenssta­l dolt met genderroll­en: Tania Van der Sanden speelt een man, David Geysen en Ananda Dev Vaes kruipen in vrouwelijk­e personages.

Toch valt ook deze voorstelli­ng uiteen in twee delen. Het eerste deel steunt op een bevreemden­de poging tot dialoog. Geloofwaar­dig is het niet altijd, zo kun je maar moeilijk aannemen dat Ida en Julian een koppel vormen. Arfeuille werpt via zijn twistende figuren wel terechte vragen op. Met welke politieke bril bepalen we wat burgerlijk ongehoorza­am is? Waarom veroordele­n we de ene actie als kannibalis­me en vieren de andere als slim ondernemer­schap?

Verrassend genoeg laat het intuïtieve tweede deel zulke reflecties los. Nu zijn de personages alles wat ze in een sociale context onder de mat vegen. En laat Julian de helft van dit stuk onder een tapijt liggen. Dat beeld blijft bij na Varkenssta­l: de nihilist die zich verzet tegen elke ideologie, en dat alleen kan door zich erbij neer te leggen. Food for thought.

Varkenssta­l

Piet Arfeuille/Theater Malpertuis Nog te zien in Malpertuis (Tielt) op 15-16/12 en in Schouwburg Kortrijk op 19/12, Op tournee in 2024. ★★★⭐⭐

 ?? © Fred Debrock ??
© Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium